Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Zöld Újbuda - környezetvédelmi vetélkedő feladatai (III. forduló)

KÖRNYEZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ - III. FORDULÓ

A környezetvédelmi vetélkedő 3. fordulójában a vásárlási szokások és a környezetvédelem kapcsolatával foglalkozunk.
Minden csapatnak 3 feladatot kell megoldania. Minden feladattal 10 pont szerezhető, így a 3. forduló során összesen 30 pontot lehet összegyűjteni.
A feladatok megoldását legkésőbb 2011. január 17-ig lehet megküldeni a berezvai.zoltan@ujbuda.hu e-mail címre. A tesztfeladat megoldását, illetve a csapatok pontjait 2011. január 31-e után tekinthetitek meg Újbuda honlapjának „Környezetvédelem Újbudán” címszava alatt.
Jó versenyzést kívánunk!

 

1. FELADAT

Válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket. Minden kérdésre csak egy válasz adható. Minden jó válasz 1 pontot ér.

 

1. Melyik üzletlánc vezette be először hazánkban a biológiailag lebomló bevásárlószatyrot?
a. Tesco
b. Auchan
c. Spar

 

2. Mit vesz leginkább figyelembe egy környezettudatos vásárló egy termék vásárlásánál?
a. árát
b. származási helyet
c. miből készült

 

3. Miből lehet alternatív üzemanyagot előállítani?
a. kőolaj
b. algák, moszatok
c. tej

 

4. Mi számít környezetkímélő vásárlásnak?
a. többször kisebb kiszerelésben
b. többször nagyobb kiszerelésben
c. kevesebbszer nagyobb kiszerelésben

 

5. Az alábbiak közül, melyik adja a legtöbb energiát?
a. vitamin
b. szénhidrát
c. ásványanyag

 

6. Mit nem szokás feltüntetni egy élelmiszercímkén?
a. a termék nagyon egészséges, vitaminokban, rostanyagban gazdag
b. a termék valamilyen betegség megelőzésére, gyógyítására alkalmas
c. a terméknek jó az íze

 

7. Az alábbi zöldségek közül melyik a legegészségesebb?
a. egy gyár mellett vadon növő burgonya
b. házi bioparadicsom
c. nagyüzemi termesztésű zöldborsó

 

8. Melyik növényben található a legtöbb C-vitamin az alábbiak közül?
a. paprika
b. zöldborsó
c. szilva

 

9. Melyiket használják fel ételszínezéshez?
a. kárminvörös bíborbogár
b. feketesárga prémesbogár
c. vörösnyakú dögbogár

 

10. Melyik termékben a legkevesebb a tartósítószer?
a. dobozos ivólé
b. üveges üdítőital
c. ételkonzerv

 

2. FELADAT


Barátaiddal/barátnőiddel egy gyorsétterembe mész, ahol kétféle menü közül választhatok.
1. menü
1 db hamburger 495 kcal, 1 adag sült krumpli 340 kcal, 4 dl szénsavas üdítő 170 kcal, ketchup 5 kcal, és végül desszertnek fagylalt 230 kcal
2. menü
Egészséges tál: 1 adag natúr csirkemell 110 kcal, köretnek 10 dkg vegyes zöldség 40 kcal, desszertnek mézes gyümölcssaláta 120 kcal és 3 dl jeges tea 4 kcal.
a. Számoljátok ki mennyi kalóriát visztek be a szervezetedbe az 1. menüvel.
 Röviden írjátok le a véleményeteket róla.
b. Számoljátok ki mennyi kalóriát visztek be a szervezetedbe a 2. menüvel.
 Röviden írjátok le erről is a véleményeteket.
c. Számoljátok ki, hogy hány százalékkal kevesebb kalóriát visztek be a szervezetbe, ha az egészségesebb táplálkozást választjátok.

 

3. FELADAT


Az elmúlt években valamelyest nőtt a teljes fogyasztáson belül az egészséges élelmiszerek és biotermékek aránya, de az még mindig nagyon alacsony, és messze elmarad az európai átlagtól. Ezzel szemben meglehetősen magas az élvezeti cikkek, a dohányáruk és az alkohol részaránya, illetve sokan fogyasztanak az egészségre már bizonyítottan káros adalékanyagokkal kezelt élelmiszereket.
a. Miért van az, hogy a magyar lakosság nagy része nem környezettudatosan vásárol?
 Mi lehet ennek az oka?
b. Milyen javaslataitok, ötleteitek lennének arra, hogy növekedjen a környezettudatos vásárlók aránya?


Válaszaitokat részletesen fejtsétek ki!