Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Visszatekintés 2012. - Évfordulók és emlékezések

Júniusban rendezték kilencedik alkalommal az Újbudai Könyvhetet, ugyancsak ebben a hónapban avatták fel a Sasfát, áldották meg a Szentlélek Kápolna új orgonáját is.

Ünnepi könyvhét

2012-ben is a legnevesebb kiadók versenyeztek az olvasók kegyeiért az Allee bevásárlóközpont melletti utcában rendezett Újbudai Könyvhéten. A kerület júniusban kilencedik alkalommal szervezte meg saját könyvünnepét. Supka Géza emléktáblájának koszorúzásával kezdődött az idei esemény, amelyet a Budapest Jazz Orchestra műsora követett. A könyvhetet hivatalosan Hoffmann Tamás nyitotta meg, aki az olvasás fontosságára hívta fel a figyelmet. A több mint húsz kiadó a legújabb és az akciós könyvei mellett dedikálásokkal is készült. A nyitónapon például maga Lőrincz L. László érkezett a rendezvényre, hogy személyesen is találkozhasson rajongóival.

Felavatták a Sasfát

A Sashegyi Természetvédelmi Központba szervezett családi napot szervezett a Sasadi és Farkasréti Öregdiákok Egyesülete június 8-án. A programok célja, hogy az itt élőket még közelebb hozzák egymáshoz és nem utolsó sorban lakóhelyükhöz. A civil program csúcspontja a sasfa avatása volt, amelyet egy erdélyi fafaragó mester készített. A gyönyörű T alakú mű madarak leszállására és megpihenésére szolgál majd.

Megáldották az új orgonát

Június 9-én Dékány Árpád Sixtus zirci apát megáldotta az Ulászló utcai Szentlélek kápolna új orgonáját, melyet Újbuda önkormányzatának támogatásával tudott megvásárolni a közösség. A Szentlélek kápolna története az 1938-as évekig nyúlik vissza. Júniusban további érdekes és fontos évfordulókat is ünnepelt a kerület.

40 éves a MAFC Kosársuli

Június elején ünnepelte 40. évfodulóját a MAFC Kosársuli, a Műszaki Egyetem legendás sport klubjának egyik legnevesebb szakága. Ezen a napon rendezték meg a kosárlabda csapat egyik mentoráról elnevezett Heisler Péter Kupát, melynek eredményhirdetésén a szakosztály egy névre szóló kosármezt ajándékozott Hoffmann Tamás polgármesternek. A kerület vezetője elmondta, egykor ő is a MAFC vízilabda csapatában sportolt, és örömmel látja, hogy a csapat évtizedek óta magas színvonalon képzi a fiatal tehetségeket.

20 éves a Gábor Dénes Főiskola

A Gábor Dénes Főiskola 2012-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Június 5-én a névadó Gábor Dénes születésének 112. évfordulóján tartotta a főiskola az ünnepségét, amelyen átadásra került Gábor Dénes bronz mellszobra is. A GDF megalakulásakor 1992-ben, egyetlen informatikai szakon 500 hallgatóval kezdte meg az oktatást távoktatási tagozaton. Ma a főiskolára három tudományterületen, négy akkreditált alapképzési szakra (mérnök informatikus; gazdálkodási és menedzsment; műszaki menedzser; gazdaságinformatikus) lehet jelentkezni, nappali és távoktatási formában.

Örökségvédelmi konferencia

A kerület június 4-5-én testvérvárosi konferenciát szervezett "Európai örökségvédelem" címmel. Az előadások és bemutatók célja az volt, hogy így osszák meg egymással a városok a kulturális értékek megőrzésére vonatkozó elképzeléseiket és a legjobb példákat a gyakorlatba átültetve hasznosíthassák majd.

LEGFRISSEBB
×

Ellenőrzés Kamaraerdőn a zártkertek környékén  

Összehangolt akció során ellenőrizték a kamaraerdei zártkerteket és környéküket. Az akciósorozat a városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester, Hintsch György kezdeményezésére indult, célja a közbiztonság és közterületi rend javítása.