Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. csütörtök, Ipoly

Visszatekintés 2012. - Állásbörze az önkormányzatban

Megkezdődött az iskolák állami kezelésbe vétele, szabad szoftverek a közigazgatásban és állásbörze az önkormányzat épületében.

Állásbörze

Állásbörzét rendeztek november 28-án az önkormányzat Zsombolyai utcai üléstermében. A rendezvény a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ Ráday utcai Kirendeltségének és a TÁMOP Projektszervezetének, valamint az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft.-nek az együttműködésével valósult meg. A fő cél összehozni a keresletet és a kínálatot, azaz a munkavállalók igényeit és munkáltatók által kínált pozíciókat.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatást is biztosít a munkáltatók számára, amennyiben regisztrált álláskeresőt választanak az üres álláshelyeik betöltésére. A rendezvényen számos állásajánlat mellett a munkaügyi szakemberek közreműködésével álláskeresési-, munkajogi tanácsadással és információs segítségnyújtással várták az érdeklődőket. Az állást kínáló cégek számára ingyenes rendezvényen közel 40 munkáltató jelent meg, és összesen 1071 állást hirdettek meg. A kapu előtt órákig kígyóztak a sorok. Több, mint 800 álláskereső regisztrált a börzén.

Megkezdődött az állami átvétel az iskolákban

Az oktatási intézmények állami fenntartásba vételéről, és annak gyakorlatáról tájékoztatták az érintett szakmai vezetőket az Újbudai Pedagógiai Intézet által szervezett közoktatási konferencián. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke, Marekné dr. Pintér Aranka kiemelte: az államosítás lehetőséget ad az esélyegyenlőség megteremtésére. A konferenciára meghívást kapott a főváros huszonhárom tankerületi igazgatója, Dr. Csötönyi Tünde, a Főváros kormányhivatalának osztályvezetője, Budaörs, Pécel, és Érd képviselői.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felelős a köznevelési intézmények állami fenntartásáért és működéséért. A szervezet megbízott elnöke Marekné dr. Pintér Aranka arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy már zajlik az önkormányzati fenntartású iskolák átadás-átvétele, a közigazgatási minisztérium eddig több mint 2700 megállapodást írt alá az oktatási intézményekkel. Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár korábban elmondta, olyan horderejű átalakulásról van szó, amely nagyságrendjében a klebelsbergi intézkedésekhez hasonló, és azon dolgoznak, hogy eredményességében is hasonló legyen.

E-közigazgatás szabad szoftverekkel

Együttműködési megállapodást írt alá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és Újbuda önkormányzata november 26-án, hétfőn, ennek értelmében a XI. kerület több száz dolgozója szabad szoftverekkel kapcsolatos oktatásban vesz részt. Az e-közigazgatás fejlesztésének keretében a KIM által létrehozott Szabad Szoftver Kompetencia Központ koordinálásban 2013-ban több mint 200 millió forintos projekt valósul meg, amellyel - az Európai Unió ösztönzésére és támogatásával - nyílt forráskódú alkalmazások használatát segítik elő a közigazgatásban.

Az E-Közigazgatás Szabad Szoftver Kompetencia Központ kezdeményezéséhez az országban elsőként Újbuda Önkormányzata csatlakozik, az erről szóló együttműködési megállapodást november 26-án írta alá Biró Marcell, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere. A központ több hazai intézménnyel és számos potenciális külföldi partnerrel is felvette a kapcsolatot, így hamarosan Újbuda után egyre több önkormányzatnál, illetve közigazgatási szervnél indulhat hasonló program.

Megnyitotta kapuit az Újbudai Karácsonyi Vásár

Forralt borok, sajtkülönlegességek, gyermekprogramok és jazz koncertek várják az érdeklődőket december 24-ig a Kőrösy József utcában. Az ünnepélyes megnyitón, november 25-én Hoffmann Tamás polgármester családjával közösen gyújtotta meg a díszkivilágítást. A jó hangulatról a Don Lázi együttes gondoskodott, akik karácsonyi dalaikkal csaltak mosolyt a közönség arcára.

Sikeresen vizsgáztak angolból

Oklevelekkel, könyvekkel és kártyákkal jutalmazta Újbuda polgármestere azokat az álláskeresőket, akik sikeresen elvégezték az Állásiroda által szervezett angol nyelvtanfolyamot. Az ünnepélyes eredményhirdetésre az Újbuda Prizma dísztermében került sor. Négy csoporttal, több mint száz fő részvételével indult az idegen nyelvi tanfolyam második kurzusa, amelyet nagy arányban sikeresen el is végeztek az hallgatók.

Többszörös a túljelentkezés a kurzusra, hiszen sokan ettől remélik, hogy el tudnak helyezkedni. Ez részben igaz is, hiszen a munkáltatók zöménél alapfeltétel az idegen, főleg az angol nyelvtudás. Mi pedig korosztálytól függetlenül igyekszünk ezt a lehetőséget megadni a hozzánk jelentkezőknek, akkor is, ha elsőre nem sikerül számukra a vizsga. Persze akadnak olyanok is, akiknek időközben sikerül elhelyezkedniük, így számukra hamarabb befejeződik az oktatás - nyilatkozta az Újbuda TV stábjának a program felelőse, az Újbuda Prizma ügyvezetője, Lőrincz Gergely.

60+ Médiaműhely: Átadták az Albertfalvi Közösségi Házban a felújított emeleti épületrészt

A kerület hete alkalmából 2012. november 9-én, délután 5 órakor került sor az Albertfalvi Közösségi Házban (Gyékényes utca 45-47.) a rendbe hozott emeleti épületrész átadására. A közösségi ház programjai nagyon népszerűek a környékbelieknek, de néha még távolabbról is érkeznek a gyermek- és felnőtt programokra.

Az igények szerint tervezhető foglalkozások számára már nem volt megfelelő hely. A földszinti tér négy helyiségén sok foglalkozás osztozott, de a csoportok létszámát a termek mérete már akadályozta, különösen a mozgásos tevékenységek szenvedtek hátrányt. Ez a gond most megoldódott. Lesz hely a kisgyermekesek számára tervezett Maszat klubnak, a fiatalok által közkedvelt hobbitánc - zumba, salsa - tanulásra és elfér a Senior Táncrend klub is. Indulhatnak a minden korosztálynak tetsző angol, német, eszperantó társalgási tanfolyamok, tágasabb helyet kaphatnak az internetezők.

Tantermet avattak a Grosics suliban

Újabb tanterem viselheti egy magyar olimpikon nevét a Grosics Gyula Sport Általános Iskolában. Az igazgató ezúttal Horváth Gábor kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozót tartotta érdemesnek arra, hogy névtáblája az egyik osztályterem ajtajára kerüljön. A diákok kérdésdömpinggel és sportbemutatókkal várták a névadót. Mikor Horváth Gábor belépett saját tantermébe, alig jutott szóhoz a meglepettségtől, hiszen az igazgató, Kiss Mihály csak egy munkamegbeszélésre hívta az Újbuda Sportjáért Kft. szakmai vezetőjét.

A meglepetésnek szánt teremavatón a diákok tablót készítettek a sportolónak és rengeteg kérdéssel készültek. A gyerekek a pályakezdésről és olimpiai élményeiről kérdezgették Gábort, de egy harmadikos kislány például arra volt kíváncsi, milyen érzés volt először vízbe borulnia. A diákok ritmikus sportgimnasztika bemutatóval és énekkel szórakoztatták a megjelenteket.

Átadták az Albertfalvi Közösségi Ház felújított felső szintjét

A környék lakóinak régi vágya vált valóra november 9-én, amikor ünnepélyes keretek között birtokukba vehették a frissen festett, modernizált termekből és galériából álló emeletet. A felújítási munkálatokat a művelődési ház kisközösségei, albertfalvi önkéntesek és a KULTI műszaki csapata végezte el.

A festékeket, glettanyagokat és az új huzalokat Farkas Krisztina és Szaniszló Krisztián önkormányzati képviselők a saját képviselői keretükből finanszírozták. A megnyitó ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester, Kupper András alpolgármester, valamint Németh Zoltán országgyűlési képviselő is tiszteletét tette, hogy személyesen is megtekintsék az új közösségi helységeket.

Centenáriumát ünnepelte a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Centenáriumi szentmisével és ünnepi műsorral emlékezett alapításának 100. évfordulójára 2012. november 5-én a Szent Imre Gimnázium és a ciszterci rend. A rendezvény fővédnöke Dékány Á. Sixtus zirci apát volt, védnökei: Hoffmann Rózsa államtitkár, L. Simon László államtitkár, Rétvári Bence államtitkár, Tarlós István főpolgármester és Hoffmann Tamás polgármester voltak. A centenáriumi ünnepi műsor ("Arcok, arcélek 100 év távlatából") keretében felelevenedett az iskola története, fennmaradásának és oktatási szemléletének hagyományai, valamint a patinás intézmény mai oktatási értékei és szerepvállalása.

LEGFRISSEBB
×

Ellenőrzés Kamaraerdőn a zártkertek környékén  

Összehangolt akció során ellenőrizték a kamaraerdei zártkerteket és környéküket. Az akciósorozat a városüzemeltetésért és közbiztonságért felelős alpolgármester, Hintsch György kezdeményezésére indult, célja a közbiztonság és közterületi rend javítása.