Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. csütörtök, Tünde

Vigyázat: Karácsonyi spam meglepetések

A Karácsonyi időszakban számos bűnözői csoport tevékenysége felélénkül: megnő a zsebtolvajlások száma, több autót törnek fel. Nincs ez másként az internetes bűnözők esetében sem. Céljuk számítógépünk megfertőzése.

Ennek az egyik legelterjedtebb és legalattomosabb formája az Üdvözlőlapos trükk, ami úgy kezdődik, hogy egy jó barátunktól, rokonunktól az alábbi levelet kapjuk: "XY Karácsonyi Üdvözlőlapot küldött Neked! Kattints az alábbi linkre az olvasáshoz!" (A minta megjelenítéséhez kattintson bal oldalon a cikk képére és megnézheti a minta levelet. - a szerk.) A linkre kattintva előfordulhat, hogy egy ártalmas oldalra jutunk, ahol egy programhibát kihasználva megfertőződik a számítógépünk. A fertőzés sokáig lappang, hiszen a bűnözői csoportok érdeke, hogy minél tovább használhassák ingyen a mi számítógépünket. A fertőzés tünetei a lassabb működés, a megváltozott kezdőlap, vagy éppen a semmiből előkerülő, felbukkanó hirdetések, rosszabb esetben a gép lefagyása, használhatatlansága. Ezektől mind megszabadulhatunk, ha jó vírusirtó és rosszindulatú program eltávolító eszközöket használunk, telepítünk. Fokozottabb védelmet biztosít, ha rendelkezünk személyes tűzfallal is.

Mi a trükk lényege?

Talán sokan már hallottak róla, hogy a levél fejlécében található név illetve e-mail cím könnyen hamisítható. (Előző előadásunkban is szó esett erről) Gondoljunk csak a hagyományos postai levelezőlapra. Tetszőleges nevet és címet adhatunk meg a Feladó rovatban, a postai ügyintéző nem kéri el a személyi igazolványunkat. Ez azt jelenti, hogy nem tudhatjuk, hogy ki küldte a postaládánkba a levelet, ezért éljünk a gyanúval, hogy cselekedetében nem a jó szándék vezérelte.

Honnan tudja a nevemet és az e-mail címemet?

Jogosan merül fel a kérdés, hiszen elvileg ez az információ különbözteti meg az ismerőst az ismeretlentől. Sajnos egyszerű, prózai választ tudunk adni: ellopta az egyik barátunktól. Persze ez egy speciális lopás, ugyanis ha adatot lopnak tőlünk, azt nem vesszük észre, nem lesz belőle kevesebb. Valószínűleg bejutottak az egyik barátunk, rokonunk számítógépére és ellopták az összes nevet és e-mail címet (közte a mienket is), amit ott találtak. A levelezőpartnerünk rendszerint semmit sem vesz észre az egész lopásból. Persze az is gyakori, hogy mi magunk adtuk meg egy mindenki által elérhető weboldalon vagy nyereményjáték keretében.

Hogyan jutottak be a levelezőtársam számítógépére?

Kapott egy levelet: "XY Karácsonyi Üdvözlőlapot küldött Neked! Kattints az alábbi linkre az olvasáshoz!"

Mindenkinek Boldog, Békés Karácsonyt és biztonsági kihívásoktól mentes Új évet kívánok!