Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Versenyképes lehet a távfűtés

Közös Képviselők Klubja

Több mint száz közös képviselő vett részt a távfűtés díjának lehetséges változásáról szóló klubnapon a Közös Képviselők Klubjában. Az új tervek megvalósítása nagyban függ az állam támogatásától, de a jelek szerint az érintett lakók - képviselőik által - nyitottak az együttműködésre. Legalább is érdeklődésükből erre lehet következtetni. 

Mint arról már korábban beszámoltunk, a FŐTÁV Zrt. kidolgozta azt a megoldást, amellyel a távfűtés ára csökkenthető, a szolgáltatás pedig korszerűbb lehet. Lakos Imre alpolgármester ezt tűzte napirendre a Közös Képviselők Klubjában, hogy az érintettek mielőbb értesüljenek a tervekről és kérdéseiket azoknak a szakembereknek tegyék fel, akik a legilletékesebbek ebben a témában. 


A cselekvési tervet a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadta és ha a kormány, illetve az Országgyűlés is hajlandó módosítani az áfa-törvényt és létrehozni egy távhő célú gáztarifát, a program sikeres lehet. A megtakarítás a szolgáltató, azaz a FŐTÁV árból, áfából adódó költségeinek csökkentésével és saját működésének korszerűsítésével, valamit a lakossági fogyasztás egyedi szabályozásával érhető el. 


Lényeges változás lenne az is, hogy a távhő díjában az alapdíjat az eddigi 48-ról 35 százalékra csökkentenék, azaz nagyobb lenne a tényleges fogyasztás alapján számított rész. A tervek megvalósításához jelentős beruházást kellene megvalósítani a távfűtött házakban, hogy minden lakásban szabályozható és külön mérhető legyen az energiafogyasztás. Ehhez a beruházáshoz a FŐTÁV forrásai mellett az állam támogatására van szükség. Legutóbbi híradásunk óta megalakult egy tárcaközi bizottság és elkezdődtek az állami támogatásról szóló tárgyalások. A bizottságot vezető Csider László szerint elképzelhető, hogy az Ökoprogramot a panelprogramba beépítik és így valósul meg a támogatás, amely azonban vélhetően nem éri el a költségek felét. Amíg a tárgyalások zajlanak, addig minden elképzelés csak egy lehetséges variáció, a végleges döntésre még várni kell. 

A FŐTÁV az úgynevezett Ökoprogram kidolgozása mellett azt is vállalta, hogy a következő évben nem emeli a távfűtés díját, még az infláció mértékével sem. Balog Róbert a társaság szóvivője elmondta azt is, hogy a program konkrét részleteiről nemcsak a közös képviselőket, hanem minden egyes érintett lakót is tájékoztatnak majd. 


A közös képviselők hozzászólásának zöme nem szorosan az Ökoprogramhoz kapcsolódott. Az egyik fontos kérdéscsoport azok díjára vonatkozott, akiknél már megtörtént az a felújítás, amelynek nyomán lakásonként szabályozható a távfűtés. Ezeknek a házaknak visszamenőleg is jár a kedvezmény. Ebben az esetben a FŐTÁV ügyfélszolgálatához kell fordulniuk a közös képviselőknek a regisztráció érdekében, de erről mindenki előzetes értesítést kap. 

Előkerült az a probléma is, amelyet azok a lakók okoztak, akik önkényesen nagyobb radiátort szereltek fel a lakásukban, ami azt jelenti, hogy a többi lakó rovására ugyanakkora díjfizetés mellett több hőt fogyasztanak. Schmelzer Péter gazdasági és ügyfélkapcsolati vezérigazgató elmondta azt, hogy a FŐTÁV ezt a problémát nem oldhatja meg a szolgáltató, csak a lakóközösség tehet valamit. Mindenesetre a szabályozható és mérhető egyedi fogyasztás bevezetése az ilyen problémáknak is véget vet, hiszen akkor már mindenki annyit fizet az alapdíjon felül, amennyibe a valóban elhasznált energia kerül. 


"Ha sikerül a távfűtést az Ökoprogram segítségével versenyképessé tenni a többi fűtési mód között, azzal nemcsak a fogyasztók, hanem a főváros és az egész ország is jól járna" - mondta a Közös Képviselők Klubjában Lakos Imre alpolgármester. - "Azon túl, hogy a távfűtés korszerű és takarékos megoldás, minden más rendszernél jobban kíméli a környezetet. Ezen felül a még tárgyalási szakaszban lévő állami támogatás az energia-megtakarításon keresztül teljes egészében megtérül. Az Ökoprogram sikeréhez nemcsak a FŐTÁV, hanem a Fővárosi Önkormányzat, az állam és természetesen a lakók együttműködésére is szükség van. Ha ezt sikerül elérni, az eredmény egyik fél számára sem marad el."

B. A. - Újbuda ÚJSÁG (2007. 11. 16.)