Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. kedd, Jolán, Vid

Változások január 1-től

Tíz százalékkal csökken a gáz, a villany és a távhő ára január 1-jétől, nő a minimálbér, de változások lépnek életbe a közigazgatásban, az oktatásban és a bíróságokon is.

A csaknem négymillió háztartást érintő rezsiköltség-csökkentés árát elvileg a szolgáltatóknak kell viselniük, azokat nem háríthatják át.

Januártól 98 ezer forint a minimálbér.

Ezzel párhuzamosan nő a szakmunkás minimumbér és a végzettséghez kötött garantált bérminimum is. S mivel több szociális juttatás is a minimálbérhez van kötve, ezek is nőnek. Emelkednek különböző terhességi juttatások, álláskeresési segélyek is. A nyugdíj is nő: 5,2 százalékos emelés várható, mivel a nyugdíjaknak törvény szerint követniük kell az inflációt.

2013-ban végleg egykulcsos lesz az adórendszer, megszűnik a szuperbruttósítás, tizenhat százalékos lesz a személyi jövedelemadó. Eltörlik a járulékplafont, mindenkinek tízszázalékos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie. Januártól havi ötezer helyett már nyolcezer forint Erzsébet-utalvány igényelhető, közben emelkedik a béren kívüli juttatások adóterhe.

A munkahelyvédelmi akcióterv is életbe lép.

Azok a cégek, amelyek GYES-ről, GYED-ről visszatérőket, huszonöt év alatti pályakezdőket vagy ötvenöt év felettieket foglalkoztatnak, adókedvezményt kapnak.

Új adók lépnek életbe.

A kisvállalati adót, a KIVA-t a félmilliárd forintnál kisebb árbevételű, legfeljebb huszonöt főt alkalmazó cégek vehetik igénybe. A KATA, a kisadózók tételes adója hatmillió forint bevételig választható. Jön a biztosítási adó, a vezetékekkel rendelkező szolgáltatóknak pedig közműadót kell fizetniük jövőre. Marad a bankadó is. Január elsejétől az eredeti összegre emelkedik a telefonadó. A júliustól bevezetett adó hétszáz forinttal terheli majd a lakosságot, és 2500 forinttal a vállalati ügyfeleket, vagyis ennyivel kerül többe a telefonálás.

Januártól teljes egészében életbe lép az új Munka Törvénykönyve, változnak a szabadságolások és többfajta munkavállalói juttatás csökken.

Január 1-jétől új közigazgatási rendszer lépett életbe. A járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézést veszik át a településektől. Az ügyfelek dolgát megkönnyíti majd, hogy a járási hivatalok okmányirodái országos illetékességgel fogják ellátni feladataikat.

Január 1-jével állami fenntartásba kerültek az eddig önkormányzati köznevelési intézmények, amelyek ezzel beolvadtak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba. Az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon – ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményben lévő más eszközöket és felszereléseket is – szintén a központ ingyenes használatába, illetve kezelésébe került. Szintén állami fenntartásba kerülnek az eddig a települési önkormányzatoknál működő gyermekvédelmi intézmények, valamint a fogyatékosokat, a pszichiátriai és a szenvedélybetegeket ellátó otthonok.

A január 1-jétől életbe lépő új jogszabályok folytán számos változás lesz a bíróságokon: létrejönnek a járásbíróságok, az új közigazgatási és munkaügyi bíróságok, illetve működésbe lép az e-bíróság. A helyi, városi bíróságok ezentúl járásbíróságok lesznek, a fővárosi kerületi bíróságok viszont megőrzik eddigi elnevezésüket.

LEGFRISSEBB
×