Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. csütörtök, Tünde

Túra-, és programajánló november 22-23-ra

A szokásos kiránduló programok mellett többek között karácsonyi rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek a Gödöllői Királyi Kastély Igazgatósága


A Normafa környékén kirándulnak szombaton az újbudai Bakancsos Kör tagjai. A túra során a János-hegy érintésével sétálnak át a gyermekvasút Szépjuhászné megállójához, de a kitartóbbak továbbmehetnek Hűvösvölgybe is. Találkozó a Moszkva téren reggel 3/4 9-kor, a 18-as villamos megállójában.

Szombaton reggel 9:00-11:00 között rajtol Dobogókőről a XIII. Dobogókői hegyi futóverseny
mezőnye. A verseny útvonalán teljesítménytúrát is rendeznek, a Pilis három legmagasabb csúcsának érintésével, 13 illetve 14 kilométeres távokon. A kiírásban szereplő autóbusz menetrendje több évtized után 2008. szeptember 20-tól megváltozott. Pomáz HÉV állomástól a buszok az alábbi időpontokban indulnak Dobogókőre: 6:55, 7:55, 8:55, 9:55.

Szintén november 22-én, szombaton tesz 12 kilométeres túrát Solymárról Nagykovácsiba az Országjárók Köre. Út közben megtekintik a Kutya-hegyet illetve a Nagyszénások Európa diplomás természetvédelmi területét. Találkozó reggel 8:00-kora Moszkva téren a metró kijárat előtt.

A Természetvédő Turisták Köre vasárnap megy Nagykovácsiba. Ők azonban Pilisszentiván és az Ördög-torony felé veszik az irányt. Találkozó reggel 8:00-kor, az Árpád hídi Volán buszvégállomáson.

3. Fittaréna és Életmód Expo 2008. november 22-én a Budapest Sportarénában! Egész napos fitnesz programok, valamint az Életmód Expo keretein belül közel 1000 négyzetméteren ismerkedhetnek meg a látogatók a legújabb trendekkel és sporteszközökkel A Nagyszínpad mellett három különteremben is folyamatosan zajlanak majd az aerobic különféle változatait bemutató órák a legnépszerűbb hazai prezenterek vezetésével.

Maceszgombóc, sólet és zsidó tojás is terítékre kerül november 23-án az egész napos zsidó gasztronómiai fesztiválon, amelyet a régi budapesti zsidónegyed szívében, a Király utcai Gozsdu Udvarban rendeznek meg. A zsidó kultúrát bemutató Judafest rendezvénysorozat ezúttal arra vállalkozik, hogy zsidó ételekből, étkezési szokásokból és az őket körülvevő hagyományokból nyújtson kóstolót az érdeklődőknek.

November 1. és március 14. között csak szombat és vasárnap, valamint az ünnepek idején kijelölt napokon tart nyitva a Tapolcai tavas-barlang, bejelentkezés ezekre a napokra nem szükséges. A nyitva tartási időszakon kívüli hétköznapokon minimum 15 fő előzetes bejelentkezése alapján látogatható a barlang. A Tapolcai tavas-barlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang.

Az év minden napján, Karácsonykor és Újévkor is nyitva tart az egyik őshonos háziállatfajunk, a bivaly bemutatására és a génállomány megőrzésére létrehozott Bivalyrezervátum. A szelíd, szénfekete jószágok a hólepte legelőkön hangulatos látványt nyújtanak. A bemutatóhely reggel kilenctől sötétedésig várja a látogatókat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum GPS: N46°34,908'; E17°12,165'

Érdemes hétvégén a Fővárosi Állatkertben is tenni egy sétát. Szép időben a kifutóra is kiengedik a kis orrszarvút – erről döntött a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetősége. A tervek szerint ezután minden olyan napon, amikor kedvező az időjárás, a délutáni időszakban, 14 és 15 óra körül anya és fia egy-két órát kint fognak tölteni a kifutón, így ebben az időben a közönség is zavartalanul láthatja őket. A nap nagyobbik részében azonban továbbra is az istállóban tartózkodnak majd. Ilyenkor – ahogy eddig is – képernyőn lehet majd látni őket. Mint ismeretes, Lulu mostani borja az első „krio-orrszarvú” a világon, azaz az első olyan rinocérosz borjú, amely mesterséges termékenyítés útján oly módon született, hogy a termékenyítéshez ún. kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel. Az Állatkert weboldalán, valamint a helyszínen, az információs pavilonnál is lehet szavazni arra, hogy milyen nevet kapjon a jövevény. A hagyományoknak megfelelően a névnek mindenképpen L-betűsnek kell lennie, hiszen kezdőbetűjének meg kell egyeznie Lulu, az anyaállat nevének kezdőbetűjével. A lehetőségek között a La-Roy, Ligongo, Lisimba, Loba, Luam, Lyabo, Lutalo, és Luzuko nevek szerepelnek. Az Állatkertbe nemcsak a gyerekeket és szüleiket várják, novemberben a nyugdíjasok kedvezményes 400 Ft-os belépőt válthatnak. Az újdonságokról és a kis orrszarvú mindennapjairól bővebben az Állatkert honlapján olvashatnak

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum idén is meghirdeti hagyományos gyermekrajz-pályázatát Karácsony Angyala a Kastélyban címmel. A karácsonyi angyalkákat idén kétféle módon várják: üvegfestéssel, (fóliára, esetleg plexilapra) és akvarellel, krétával, tussal (kartonlapra). A pályázatokat lezárt borítékban, nevetek, lakcímetek és telefonszámotok feltüntetésével a kastély titkárságára juttathatjátok el. Beérkezési határidő: 2008. november 27. Postacím: Gödöllői Királyi Kastély Kht. 2100 Gödöllő, Pf. 406. A borítékra írjátok rá: Karácsony angyala a kastélyban A legszebb alkotásokból kiállítást rendeznek a kastély földszintjén. A legeslegszebbeket pedig ajándékkal jutalmazzák. A díjakat december 6-án 14 órakor a Mikulásváró műsor keretében adják át a pályázat nyerteseinek, a kastély Dísztermében. A kiállítás 2009. január 4-ig tekinthető meg.

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K. A. - Újbuda TV (2008. 11. 21.)

Kapcsolódó linkek:

Teljesítménytúrázók Társasága
Országjárók Köre
Természetvédő Turisták Köre
3. Fittaréna, fittnesz és életmódnap
Zsidó Gasztronómiai fesztivál
Tapolcai Tavasbarlang
Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum
Fővárosi Állat és Növénykert
Gödöllő, Karácsony Angyala, rajzpályázat
Túraútvonalak