Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. csütörtök, Tünde

Túra-, és programajánló november 1-2-re

Ha a gyerekeket nem szeretnék magukkal vinni a temetőkbe, a szokásos túraprogramok mellett egy Halloween partyt, és több érdekes, állatokkal kapcsolatos uticélt ajánlunk hétvégére.


Gombaszedő túrára indul az Újbudai Bakancsos Kör szombaton. A Normafától nem messze található KFKI buszvégállomásról Budaörs felé sétálnak a Farkasvölgy érintésével. Közben megtekintik a Piktortégla üregeket, de különösen figyelnek majd a fenyőfák aljára, mivel a hét esős időjárása miatt esélyes hogy tekintélyes mennyiségű fenyőpereszkére bukkanhatnak. Találkozó a Moszkva téren reggel 3/4 9-kor, a 18-as villamos megállójában.

20 kilométeren lehet indulni a Magyar Vándor elnevezésű teljesítménytúrán szombaton. Rajt Dobogókőről 9:30 és 12:00 között, a célállomás Pilisvörösváron van, amely 18:00-ig lesz nyitva. 35-50-65 és 85 kilométert is lehet teljesíteni, amelyek a MSTSZ Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság futamai. Ezek kezdőpontja a Rómaifürdő HÉV megállóban lesz, reggel 6:00 és 8:00 között.

A Természetvédő Turisták Köre az Őrbottyán-Galgamácsa útvonalon túrázik vasárnap, november 2-án. A távolság 14 km, a szintemelkedés 100 m Találkozó 7:30-kor a Nyugati pályaudvar pénztárainál. Szintén vasárnap de 7:10-kor és a Keleti pályaudvar pénztárainál találkozik az a csoport amely a Gerecse ösvényeinek felfedezésére indul. Vonat indul: 7.40 (Keleti), 7.55 (Kelenföld). Autósoknak találkozó: 8.32 óra (ekkorra érkezik Bp-ről a gyorsvonat) Tatabánya vá. (autóval Szárligetig kell menni, onnét 8.13-kor indul személyvonat, az 8.22-kor érkezik Tatabányára) Mivel Szárligetre átsétálva a csoport megtekinti a Szelim-barlangot, ezért elemlámpát is tegyenek a hátizsákba, akik csatlakozni szeretnének.

November 1-én, szombaton Halloween party lesz a Millenáris Fogadó-Padlás termében. A Halloween napi jelmezkészítéshez a szervezők biztosítják a szükséges kellékeket, ezen kívül lesz még: töklámpáskészítés, fekete macska-varrás, gyertyamerítés és boszorkányos meglepetés, 11:00-tól pedig vásári bábmisztérium, majd mesekör szórakoztatja a gyerekeket a délutáni jelmezes felvonulásig.

Ha a gyerekekkel szeretnének kirándulni látogassanak el Veresegyházára ahol a Medvefarmon egy farkasfalka és egy 30 tagot számláló mackócsapat életébe lehet bepillantani. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürke farkas, akik először költöztek be. 2003 tavaszán egy fehér farkas is a lakótársuk lett, sőt, azóta még egy szürke farkas csatlakozott hozzájuk. Az őszi-téli időszakban reggel nyolctól sötétedésig várják a látogatókat.

Érdemes hétvégén a Fővárosi Állatkertben is tenni egy sétát Ha közvetlenül még nem is, egy képernyőn már láthatja az Állatkert közönsége a szerdán hajnalban született orrszarvú borjút. Az anyaállat eddig példásan gondoskodik a hímnek bizonyult kicsiről, így várhatóan nem lesz szükség mesterséges nevelésre. Mint ismeretes, Lulu mostani borja az első „krio-orrszarvú” a világon, azaz az első olyan rinocérosz borjú, amely mesterséges termékenyítés útján oly módon született, hogy a termékenyítéshez ún. kriokonzervált, azaz fagyasztva tartósított hímivarsejteket használtak fel. Rajta kívül egyébként csupán egyetlen orrszarvú él a világon, akinek a születése mesterséges termékenyítés nyomán következett be: Layla, aki ugyancsak Budapesten látta meg a napvilágot tavaly januárban. Október közepe óta új Kaktuszkertje és egy új zsiráfja is van az intézménynek. Sandra 14 hónapos, és Prágából érkezett Budapestre. Az Állatkertbe nemcsak a gyerekeket és szüleiket várják, novemberben a nyugdíjasok kedvezményes 400 Ft-os belépőt válthatnak. Az újdonságokról és a kis orrszarvú mindennapjairól bővebben az Állatkert honlapján olvashatnak

November 17-ig látható a Természettudományi Múzeum Jégkorszak című időszaki kiállítása. A tárlaton magyarázatot kaphatunk a földi klímaváltozások eredetére, de arra is hogy a globális felmelegedés problémaköre ellenére a szakemberek miért tartják korunkat mégis egy jégkorszak részének. A Jégkor jegyében szervezett családi hétvégéken a látogatók személyesen találkozhatnak a téma szakértőivel, paleontológusokkal, paleobotanikusokkal, éghajlatkutatókkal, régészekkel. Amíg a felnőttek, nagyobb gyerekek előadások, beszélgetések, interaktív bemutatók során a legavatottabb szakemberektől értesülhetnek a legújabb kutatási eredményekről, elméletekről, a család fiatalabb tagjai kézműves foglalkozáson vehetnek részt. A programokat filmvetítés egészíti ki. A következő és egyben utolsó ilyen jellegű programra november 8-án kerül sor

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K. A. - Újbuda TV (2008. 10. 31.)

 

Kapcsolódó linkek:

Magyar Természetbarát Szövetség
Teljesítménytúrázók Társasága
Országjárók Köre
Természetvédő Turisták Köre
Millenáris Halloween party
Veresegyházi Medveotthon
Fővárosi Állat és Növénykert
Magyar Természettudományi Múzeum, Jégkorszak
Túraútvonalak