Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Túra-, és programajánló december 20 -21-re

Karácsonyi Kutyashow, Mária Napfordulóünnep, Saturnália és a megszokott túraprogramok. Ezt ajánljuk Önöknek a hétvégére.


A Normafától Budaszentlőrincre kirándulnak szombat délelőtt a kerületi Bakancsos Turistakör tagjai. Bárki csatlakozhat hozzájuk a Moszkva téren reggel háromnegyed 9-kor, az útvonal hossza kb. 5 kilométer lesz.

A Bükkbe kell utaznia annak, aki teljesítménytúrázni szeretne hétvégén. Az egyetlen ilyen jellegű eseményt ugyanis Miskolctapolcáról indítják december 20-án a Győri u. 3-ban található általános iskola elől. A hosszú utazás azonban megéri a fáradtságot, mert a választható 12-, 30-, illetve 65 kilométeres útvonalak mindegyike a hegység legszebb völgyein és hegytetőin halad át.

Az Országjárók Körével vasárnap lehet kirándulni Zugligettől Hűvösvölgyig. Találkozó: 9.00 órakor, a Moszkva téren, a metró kijárat előtt.

Ugyanez a szervezet egy másik csoportot is indít a Budaörsi hegyek felfedezésére. A Budaörsi elhavazás címet viselő program vasárnap reggel 9-kor indul a budaörsi CBA parkolóból. A tervezett távolság 17 kilométer, melynek során a Kő-hegyen a Piktortégla-üregek érintésével kaptatnak fel a Normafáig majd a Sorrento felé indulva térnek vissza Budaörse ahol a Templom téri kirakodóvásár, illetve célzottan a sajtkóstoló a végcél.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága tájékoztatja a természetjárókat, hogy a téli időszakban jelentős kedvezményekkel várják a látogatókat a Pál-völgyi-és Szemlő-hegyi-barlangokban. Legalább 10 fős diák-, nyugdíjas- vagy fogyatékkal élő csoportok tagjai a kedvezményes jegyárból további 20% kedvezményt kapnak. A kedvezmény 2008. november 24.-től 2009. február 28.-ig vehető igénybe.

Karácsonyi Kutyashow helyszíne lesz a Hungexpo "A" pavilonja december 21-én vasárnap reggel 10-től este 10-ig. A nagy sikerű Európa kutyakiállítás után ismét látványos kutyás attrakcióval készül a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete. Délelőtt 10 órától Derby CAC kutyakiállítás majd 15 órától Champion kutyakiállítás - Magyarország legszebb kutyáinak bemutatása lesz a rendezvényen. A díszkörben egész nap kutyás bemutatók szórakoztatják a közönséget. A fináléra kb. 22 órakor kerül sor. A kutyasztárok mellett a hazai média állatszerető sztárjai is részt vesznek a rendezvényen, köztük Molnár Anikó, Zimány Linda, Beszeda Gábor, Papp Szabolcs. A celebek 14 órától az árva, kidobott kutyák mentését végző fajtamentő szervezeteknek segítenek közreműködésükkel.

Saturnusnak, az idő urának vidám ünnepén az antik hagyományok felelevenítésével ünnepelnek az Aquincumi Múzeumban 2008. december 19-21. között. A modern karácsonyra kézművesek bemutatójával, vásárral és a gyermekeknek szóló antik gyermekjátékokkal foglalkozásokkal készülnek.

III. Mária Napfordulóünnepre készül Zsámbék december 21-én vasárnap. A programban adventi mesedélután, játszóházak, és kézzel készített Betlehem-kiállítás szerepel, de bemutatkozik a falukórus és nem maradhat el a kézműves vásár sem.

A Sportaréna előtti Tél Ünnep - Művészeti Fesztivál és Karácsonyi Vásár programsorozattal Budapest rangos, kiemelkedő rendezvényeit kívánják gazdagítani. 2008. november 29 - december 28. napjáig Budapest egyik legnagyobb rendezvényhelyszínén, a Papp László Budapest Sportaréna előtti téren várják az érdeklődőket. E jeles időszak alatt a fűtött Könyves- és Zeneház (Naphegy Kiadó, Líra és Lant), Titokjáró Mesetár, Mézeskalács Bábos- és Mesekuckó, kézműves játszóműhelyek várják a gyermekeket, és a téren felállított Angyalok Kertje (szabadtéri installáció), az adventi gyertyagyújtás és nem utolsó sorban a Kézműves Vásár fogadják folyamatosan a Látogatót.

2008 adventjén Mikulásház, karácsonyi Mikulásvonat, óriás mézes sütemények, bábjáték, térzene, ünnepi postafiók várja sok más egyéb program mellett a gyerekeket és családokat december 6. és 21. között a Kossuth téren, az Ország Karácsonya rendezvényen. A Mesevárosban a gyerekek és szüleik ügyességi és készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, megismerkedhetnek a karácsonyi népszokásokkal, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó meséket hallgathatnak. December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatok lesznek láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén naponta indul majd útnak a bejglisütő vonat. A kisütött bejgliket – amelyekből 40 métert tud elkészíteni a vonat egyszerre – az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatják. Karácsonyi látványosságként tekinthetik meg emellett a téren a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által készített, két méter magas óriás mézeskalács-házat. Nyitva tartás: hétköznapokon 12-20.00 óra között (a Mikulásház 14-20.00 óra között), hétvégente 10-20 óráig

A frissen vásárolt GPS készülékekkel rendelkezők figyelmébe ajánljuk a http://turistautak.hu/ weboldalt amely egy lelkes, non-profit alapon működő csapat munkája. A turisták számára fontos pontokat, utakat összegyűjtik, földrajzi helyhez kapcsolják és térképként, valamint kereshetően és letölthetően megjelenítik az interneten. Az elérhető SVG térképek alkalmasak megadott ponttól pontig megkeresni a legrövidebb útvonalat. Az eredményt távolság- és magasságadatokat összegző táblázat és magassági diagram teszi szemléletessé.

K. A. - Újbuda TV (2008. 12. 20.)


Kapcsolódó linkek:

Magyar Természetbarát Szövetség
Teljesítménytúrázók Társasága
Országjárók Köre
Hungexpo, Budapest, Karácsonyi Kutyashow
Aquincumi Múzeum, Saturnalia
III. Mária Napfordulóünnep, Zsámbék
Az Ország Karácsonya
Túraútvonalak