Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. vasárnap, Borbála, Barbara

Szomszédolás: Böjte atya a Klauzál Házban

Zsúfolásig megtelt a Klauzál Ház kamaraterme Böjte Csaba ferences atya december 3-án megtartott előadásán. Rengeteg adomány, tartós élelmiszer, könyv és ruhanemű gyűlt össze a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megsegítésére.

Szabolcs Attila a szomszédos XXII. kerület polgármestere és Karsay Ferenc alpolgármester fogadta Böjte Csaba atyát, aki egy máriabesnyői lelkigyakorlatról érkezett. „Az embereket csak szeretve lehet jobbá tenni” című előadás kezdete előtt a résztvevők megnézték a dévai árvaházról készült dokumentumfilm, a Csillagösvény első részét.

Majd Mészáros Csaba, a Klauzál Ház igazgatója beszélgetett az atyával, aki a dévai árvaház születése kapcsán elmondta: „Eddig egész utamon az vezérelt, hogy hiszem, az Isten szeretete végtelen. A feladatok elől pedig nem elfutni kell, hanem szembemenni velük.” Az igazgató azon kérdésére, hogy a román hatóságoknál okozott-e gondot az árvaház alapítása Csaba atya így válaszolt: „Az őszinte párbeszéd mindig meghozza a gyümölcsét, így volt ez a román hatóságokkal is. Sikerült meggyőznöm őket, hogy jobb, ha szépen felneveljük a hozzánk érkező árvákat, mintha hagynánk őket elkallódni. Így nem csak a gyerekekkel teszünk jót, de a társadalomnak is hasznos tagjai lesznek.”

A ferences testvér még elmondta: „Jézus hisz az emberekben, így nekem, mint katolikus papnak is kötelességem hinni bennük. Nem mondhatok nemet a hozzám tévedt gyerekeknek, mivel ki tudja mit csomagolt a Jóisten abba a gyerekbe. Hinni kell abban is, hogy az Isten selejtet nem teremt.”

Böjte atyától még megtudtuk: Erdélyben 62 házban több mint 2000 gyereket nevelnek. Magyarországon Polgárdiban és Székesfehérváron napközis, Csobánkán pedig bentlakásos házat üzemeltet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány. „Magyarországon sokkal jobb a helyzet, mint Romániában. Itt az állam sokkal jobban megoldja ezt a problémát” – hangsúlyozta. Mikor arról faggatták Csaba atyát, mit üzen advent kapcsán, ezt mondta: „Hiszek abban, hogy életünk minden egyes problémájára van megoldás.”