Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Szelektív szigetek eltűnőben

2013 áprilisától a Fővárosi Önkormányzat a közszolgáltatás részévé tette a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. Ennek értelmében a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) minden társasházhoz és családi házhoz szelektív hulladékgyűjtő edényeket szállít ki és átalakul a szelektív szigetek rendszere is.

A szelektív szigetek rendszerét 2003-ban vezették be a fővárosban. A szigeteken ötféle konténerbe különíthetjük el háztartási szemetünket - papír, műanyag, fém, fehér üveg, színes üveg. A konténerek környezete azonban nem egyszer rendetlen és bűzlik: számtalan alkalommal használják őket lomtalanításra, sokan ott szabadulnak meg nem odavaló szemetüktől is. Rendszeresen érkeztek lakossági bejelentések, hogy az üvegtárolókat kiborogatják, az üvegtörmeléket otthagyják, az üzemeltetőnek pedig nem kis gondot okoz a szigetek rendben tartása. Takarításuk extra munkába és pénzbe kerül, ezért az FKF fokozatosan megszünteti a szigeteket, és helyettük minden házba szelektív tárolót telepít. 

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés mintaprojektje Gazdagréten indult az önkormányzat kezdeményezésére és finanszírozásában, amit 2010-től az egész 11. kerületre kiterjesztettek. Ennek köszönhetően 2013 márciusra mintegy 1300 kerületi társasházban használtak már szelektív kukákat. Azaz ők a kommunális hulladéktól elkülönítve gyűjtik a papírt, a fémet és a műanyagot. A kerületben idáig 44 szelektív sziget működött. Október 7. és 14. között ezekből 14 állomást megszüntettek, és a házhoz menő szelektív gyűjtés teljes lefedettségével további visszavonások várhatóak. 


Egyelőre kérdés, hogy hova dobjuk ezután az üveget. Az biztos, hogy az üvegek gyűjtését továbbra is közterületen fogják megoldani, a kerületi önkormányzat és az FKF már dolgozik az üveggyűjtési hálózat kialakításán. Szeretnék úgy kialakítani azt, hogy az üveggyűjtő pontok kereskedelmi egységekhez, áruházakhoz kerüljenek. 

Fontos tudni, hogy az új fővárosi hulladékgazdálkodási rendelet (26/2013 (IV. 18.) Főv. Kgy. rendelet) értelmében a szelektív hulladékgyűjtőbe való hulladékot az arra a célra telepített tartályokba kell gyűjteni. Ha a kommunális szemétben szelektív hulladékot találnak, a tulajdonost a nem megfelelő szelektálás miatt felszólíthatják, későbbiekben meg is büntethetik. 


Az FKF honlapján (www.fkf.hu) heti frissítésben elérhető, mikor hol szüntetnek meg szigeteket, illetve a házakhoz kihelyezett tárolók érkezését ismertető ütemterv is megtalálható. Ez utóbbi alapján a 11. kerület tárolói 2014. augusztus-szeptemberében érkeznek. 


További hasznos információkat a házhoz menő szelektív gyűjtésről az FKF oldalán a Gyakran ismételt kérdések menüpont alatt olvashatnak (információs vonal: 06-40-353-353), illetve a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályán a 3724-684-es telefonszámon érdeklődhetnek.

Kapcsolódó linkek:

Szelektív hulladékgyűjtő szigetek a XI. kerületben

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.