Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. szerda, Vendel

Rendelet a fák védelméről

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy 2009. január elsejétől hatályos a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Kormányrendelet, amely a korábbi 21/1970. (VI.21.) sz. Kormányrendelet helyébe lépett, és új alapokra helyezi a fás szárú növények védelmét: előírja a tulajdonos ápolási kötelezettségét, illetve a téli sózás tilalmát is.

"5. § (2) Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti."

Ez utóbbi értelmében az utak sózása 2010. szeptember 1-ig lehetséges, ezt követően viszont egyéb, környezetkímélő megoldást szabad csak alkalmazni a közterületi járdák síkosság mentesítésére.

Erre kínál megoldást az önkormányzat zeolitos jégoldó árusításával a lakosság részére, 10 kg-os kiszerelésben, zsákonként bruttó: 5oo.- Ft-os egységáron. A jégoldót az Újbuda Prizma Kft. Hamzsabégi úti telephelyén (bejárat az Ajnácskő utca felől) lehet megvásárolni hétfőtől csütörtökig 8-16 óráig, pénteken pedig 8-13 óráig, előzetes egyeztetés a +361 203-8015 telefonszámon.

Újbuda Önkormányzatának képviselő-testülete helyi rendeletet fogadott el a kerület fáinak védelme érdekében. A fás szárú növények védelméről szóló 51/2009. (XII.18.) XI. ÖK sz. rendelet szövege elérhető Újbuda honlapján.

A helyi rendelet értelmében a XI. kerület mellékelt térképén szürkével jelölt területén a magánterületi fakivágás engedélyhez kötött, az ehhez szükséges formanyomtatvány a rendelet 1. mellékletében található. Magánterületi fa kivágásához akkor kell engedélyt kérni, ha a fa törzskörmérete (törzsének kerülete 1 méter magasságban) meghaladja a 30 cm-t, vagyis átmérője több 10 cm-nél. A kivágott fát kötelező pótolni, amennyiben ez nem lehetséges, pénzbeni megváltásnak van helye. Aki engedély nélkül fát vág ki, szabálysértést követ el.

Mindannyiunk érdeke, hogy a kerület komoly zöldterülettel rendelkező részei megmaradjanak. "Újbuda tüdejének" kiemelt szerepe van a levegő tisztításában (fotoszintézis), a felmelegedés elleni védelemben (fák árnyékoló hatása), a talajdegradáció elleni küzdelemben (a növényzettel borított felszínről nem mosódik le a talaj), a biológiai aktivitás fenntartásában, és ezek által élhetőbb környezetet biztosít a városi ember számára.

LEGFRISSEBB
×

Közösségi tervezés Újbudán - Kelenvölgy, Péterhegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal Kelenvölgy és Péterhegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.