Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 13. szombat, Ida

Rajtunk múlik

Az első ilyen lépés az önsegélyező pénztárak megalakulása volt.

Ismét közéleti estet szervezett a Budai Klub Galéria, ezúttal Hegedűs Zsuzsa volt a vendég. A szociológus a 90-es évek elejétől a "Tégy a gyűlölet ellen" mozgalom egyik fő aktivistája, 1989 óta Közép-európában, 1991 óta pedig hazánkban kutatja az alulról szerveződő társadalmi kezdeményezéseket.

Véleménye szerint meg kellene állítani, és megfordítani a magyar társadalom kétharmadának elviselhetetlen zuhanását. A másik nagy problémának azt tartja, hogy a középréteg jelentős részének nincs lehetősége gyerekeiket továbbtaníttatni. Ma sok diplomás szülő gyerekének esélye sincs arra, hogy ő is diplomássá váljon, erre az elmúlt ötven évben nem volt példa. A népszavazás ezekről a kérdésekről szólt, az emberek erről döntöttek.

Felszólalásában fontosnak tartotta kiemelni az igazságosság kérdése is: egy gyermek se legyen éhes, egy idős se maradjon ellátás nélkül. Azt is kiemelte véget kell vetni annak a paradox helyzetnek, hogy bár létezik demokratikus intézményrendszer, mégis "fölülről diktálnak nekünk". Fontos, hogy az embereknek legyen beleszólása életük alakulásába - ez lenne a demokrácia alapja - mondta.

A civil társadalmak régen megszervezték önmagukat, az első ilyen lépés az önsegélyező pénztárak megalakulása volt, azonban még ezt követően is több mint ötven évre és sok konfliktusra volt szükség ahhoz, hogy önszerveződőnek mondhassák magukat. A megoldás nem az, hogy segélyeket osztunk ki, hanem a prioritásokat kellene megváltoztatni, vissza kellene szoktatni az embereket a munkához. Amíg nincs elegendő pénz a társadalom megélhetésére, addig nem szabadna költeni - véli a szociológus.

Pozitív eredménynek tartja, hogy az emberek a népszavazáskor kiálltak érdekeik mellett, ez pedig jól példázza, hogy több állampolgári kezdeményezést is lehet indítani annak érdekében, hogy előrehozott választások legyenek.

Hegedűs kijelentette, ha a kormány nem vonja vissza az egészségügyi törvényt és a privatizációs kísérleteit, egy újabb népszavazásra lehet számítani. Ezt erősíti az a tény is, hogy a kormánynak ma már nincs mandátuma - tette hozzá.

Hegedűs Zsuzsa egy tv-műsorban korábban úgy fogalmazott, hogy minden párt "lenyúlta" a civil társadalmat. "Nemcsak pénzben lehet gondolkodni, alulról jövő kezdeményezésekre van szükség, hiszen a történelmet az emberek alkotják. Nehéz 15 év előtt állunk, de még nincs késő. A kérdés nem az, hogy jó-e az ember vagy rossz, hanem hogy akárhol vagyunk a világban mindenki kapja meg az esélyt arra, hogy kihozhassa magából ami benne van." - fejtette ki nézeteit a szociológus.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a kívánt változtatások csak rajtunk állampolgárokon múlnak, amelyhez első lépésként a saját portánkon kellene körülnéznünk. Az átfogó sikerek eléréséhez viszont a lokális problémák megoldásával kell kezdenünk a munkát.

Elsőként például azzal, hogy ne vágják ki az utcánkban álló fát, később pedig azzal, hogy az évek óta felújításra váró iskolát ismerőseinkkel összefogva mi magunk hozzuk rendbe ahelyett, hogy az államtól várjuk a segítséget. Kezdjük el azt a világot csinálni, amilyet szeretnénk, ahol mi vagyunk az urak, és mi csináljuk a dolgunkat. - fogalmazott.

Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2008. 04. 03.)