Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 2. csütörtök, Ottó

Négyes metró - áprilistól fúrják az alagutat

A pajzsindítóakna áttervezése 4 hónappal késleltette az alagútfúrási munkálatokat az Etele téren, amely így csak a jövő hónap elején indulhat meg.


90 m hosszú, 30 m széles és több mint 20 m mély az a gödör amelyben az alagútfúrópajzs összeszerelésén dolgoznak a szakemberek az Etele téren.

A szerkezet utolsó darabjai éppen egy hónappal ezelőtt érkeztek meg Németországból, ezekből állítják össze a két több mint 100 méter hosszú gépláncot, amely az egymás mellett párhuzamosan futó alagutakat kb. 115 hét vagyis nagyjából két év és három hónap alatt építi meg.

Nyár végére már a Fehérvári úton is visszaáll a villamosközlekedés megszokott rendje. A Bocskai út-Fehérvári út kereszteződésében jelenleg az állomás szellőzőaknáját és az állomásra bevezető 74 méter hosszú alagutat építik, mivel itt a lakóházak közelsége miatt biztonságosabb a nyitott bányászati módszer alkalmazása. Az állomást határoló résfalak, vagy cölöpfalak megépítése után alakítják ki a felső vasbeton zárófödémet, amelyet a földre zsaluznak. Az elkészült felső födémre vissza lehet ezután helyezni a végleges közműveket, és elkészíteni a végleges felszíni rendezést, visszaadni részben vagy teljesen a közúti vagy gyalogos forgalomnak a felszínt.

A munka természetesen a forgalom megindulása után a mélyben tovább zajlik, hiszen kb. őszre ér majd el eddig a pontig a fúrópajzs. A Gellért téren is újra dolgoznak a munkagépek. Itt a munkagödör résfalainak, réstábláinak építése folyik február 15-e óta.

A pesti oldalon február 16-án a közműkiváltási munkálatokkal megkezdték a Kálvin tér felbontását, március 5-e óta pedig már a Közgazdasági egyetem előtti járdán is dolgoznak. A Kálvin tér teljes lezárása április 5-től várható, nyár elejétől a villamosközlekedés is teljesen megszűnik, ekkor azonban Budáról pótlóbuszokkal lehet majd eljutni egészen a Deák térig. A kék vagyis 3-as metró az építkezés ideje alatt is közlekedik.

A napokban várható Dr. Becker László fővárosi metróbiztos jelentésének közzététele, amelyről hó végén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

K.A. - Újbuda TV (2007. 03. 09.)

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.