Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Mesebeli cserkészbál a Szent Imrében

Az ország minden tájáról és határainkon túlról is érkeztek vendégek az idei cserkészbálra – immár  tizenhetedik alkalommal. A hagyományokhoz híven a mulatságot az újbudai 25. Szent Imre Cserkészcsapat szervezte. Az idei bál témáját Miki egér és barátai adták, egy estére az egész Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Meseországgá változott.

Február 12-én a színes fényárban úszó, szépen feldíszített gimnázium megtelt csinos lányokkal, elegáns fiúkkal. Nyolc órakor, amikor szóba elegyedtünk a főszervező Szabó Annával, már több mint négyszázan voltak a Szent Imre Gimnáziumban, és folyamatosan érkeztek az újabb vendégek. A rendezvényen tizenhat évnél idősebbek vagy őrsvezető-tábort végzettek vehettek részt.

Szabó Anna elmondta, sok a visszajáró vendég: a cserkészek számára ugyanis az országos bál remek találkozási lehetőség, itt futnak újra össze az ismerősök a nyári táborok után. A fővédnökségét Jankovics Marcell filmrendező vállalta, aki ugyan nem tudott jelen lenni a bálon, de több más neves ismert közszereplő is együtt ünnepelt a cserkészekkel.

Ott volt Hoffmann Tamás polgármester kabinetvezetője, Kerékgyártó Gábor, valamint Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Rüchner Ákos Előd o. ciszt. atya, a szomszédos Szent Imre templom plébánosa – ők ketten ráadásul maguk is cserkészek.

A Magyar Cserkész Szövetség elnöke, Budai Barnabás köszöntőjében arról beszélt, Miki egér és a hozzá tartozó többi figura hosszú ideje jelen vannak az emberek gondolataiban, számos gyerekgenerációnak voltak kedvencei. A hosszú évtizedek alatt Miki egér karaktere többször változott, de nem veszített semmit fényéből. Az elnök szerint a cserkészet is pont ilyen: folyton megújul, de megőrzi lényegét, a régi értékeket, amelyeket a fiatalok a nagyszüleiktől kaptak, és amelyeket majd ők is továbbadnak gyerekeiknek.

Budai Barnabás hozzátette: 2011 az önkéntesség éve, ennek apropóján pedig különös figyelemben részesülhetnek a cserkészek. Az országos elnökség péládul egy konferenciát is szervez, melyen megismertetnék az érdeklődőkkel a cserkészetet. A köszöntő után Budai Barnabás hivatalosan is megnyitotta a tartalmas programokkal teli bált, mely egy nem mindennapi nyitótánccal vette kezdetét: a Disney-figuráknak öltözött 25. Szent Imre Cserkészcsapat saját koreográfiájával teremtett igazi karneváli hangulatot. Ezt követően a díszteremben és a tornateremben egész este szólt a zene, illetve koktélbár (a bál alkoholmentes, így a koktélok is azok voltak), teaház, kávéház, csocsóval és darts-szal felszerelt játékterem várta a vendégeket a különböző termekben.

A Scoscar-teremben (a Scoscar a cserkészek filmdíja Magyarországon) a legjobb alkotásokból kaphatott ízelítőt a báli közönség. A csokizóba betérők pedig megkóstolhatták a csilis csokit, a gyömbéres csokit... az igazi mesebeli ízeket!