Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 26. hétfő, Izsó

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott koszorúzást február 25-én a Fidesz XI. kerületi szervezete a Petőfi-híd melletti emlékműnél.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott koszorúzást február 25-én a Fidesz XI. kerületi szervezete a Petőfi-híd melletti emlékműnél.

'Nem szabad a múltat elfelejtenünk, hiszen nemcsak azok az áldozatok, akik elestek a háborúban. Valójában mindenki az. Azok is, akik szenvedtek és azok is, akik működtették a rendszert. Mert ők a szívükben maradtak rabok.'

Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Deák András, a párt 15. számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje az ünnepélyt, melyet minden évben február végén rendeznek meg.

A nap Kovács Bélának, a Független Kisgazdapárt egykori főtitkárának elhurcolásához kapcsolódik. A politikust 1947. február 25-én szovjetellenes kémkedés és ellenkormány alakításának hamis vádjával letartóztatták, majd 25 évi, a Szovjetunióban letöltendő kényszermunkára ítélték. Kovács Béla 1956-ban szabadult, a szovjet hatóságok 1989-ben rehabilitálták.

Az Országgyűlés 2000 júniusában döntött arról, hogy minden évben Kovács Béla elhurcolásának a napján, február 25-én tartsák meg a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját.

K.A.H.-Újbuda TV (2006. 02. 26.)

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.