Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. kedd, Vilma

Kutyameleg - kutyatartás nyáron az évszaknak megfelelően

Limonádé, szandál, strandolás és vakáció - nincs mese, itt a nyár, és vele együtt a kánikula. Ez az időjárás azonban nemcsak minket embereket, de az állatokat is nagyon megviseli - főleg ha nem jól, azaz nem 'az évszaknak megfelelően' gondozzuk, ápoljuk őket.

Pénzesné Végvári Ágnes az Állat és Természetvédők Budaörsi Egyesületének elnöke méltán nevezhető a téma szakértőjének, hiszen az egyesületi teendők elvégzése mellett maga is nagy kutyabarát - és a macskákat is nagyon szereti - jelenleg 6 macskát tart otthon. A szakember úgy véli az alapvető szabályok nemcsak a kutyákra, hanem minden háziállatra vonatkoznak.

A kutyáknál például egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni: a négylábú barátunk ugyanis nem a testén, hanem a nyelvén keresztül, azaz a lihegéssel hűti magát - így nekik sokkal nehezebb megküzdeniük a hőséggel, mint a gazdáknak - mondja Végvári Ágnes.

A háziállatokat jól szellőző és árnyékos helyen kell tartani, ugyanis a nagy melegben egy idő után akár hőgutát is kaphat. A kutya leleményes állat, a lakásban megtalálja a leghűvösebb zugot, a szabadban tartott négylábúak esetében azonban célszerű legalább a kennelt fellocsolni és beárnyékolni - ha nincs más választásunk. A melegben még rövid időre sem szabad a kutyát gépkocsiban hagyni, nemcsak azért mert az utastérben egy idő után elfogy a friss levegő, hanem mert annyira felforrósodhat az autó hogy, az állat akár idővel el is pusztulhat. Vannak olyan négylábúak, akiket érdemes ebben a hőségben kicsit megszabadítani bundájuktól, de például egy nagytestű középhosszú szőrű malamutot nem szabad megnyírni. A másik kiváló megoldás a fürdetés - azonban csak testhőmérsékletű vízzel szabad a kutya szőrét benedvesíteni, majd árnyékba vagy félárnyékba engedni az állatot.

Végvári Ágnes egyszer a fél-perzsa macskáját is hasonló módon hűtötte, aki először nem igazán értette mit tesz vele gazdája, majd utána elégedetten és hálásan dorombolt Ágnesnek. A nyári melegben az állatok is több folyadékot igényelnek, ezért mindig legyen a kedvencünk tányérjában friss hideg folyadék. Az ételt és a vizet árnyékban érdemes tartani és időnként cserélni - ugyanis az állott víz megalgásodhat vagy szúnyoglárvák kerülhetnek bele, illetve az ételt sem ajánlatos hosszú ideig szabad levegőn hagyni - hasonló egészségügyi okok miatt.

Hőségben a kutyák mozgására és evésére is ugyanaz a szabály vonatkozik: az etetést és a sétát lehetőség szerint inkább kora reggelre és késő estére tervezzük. Az állatok tappancsa az emberéhez hasonlóan rosszul tűri a forró aszfaltot, így érdemes nyáron a lábukat klasszikus babakenőccsel bekenni. Ha nekünk nincs is saját kutyánk, de esetleg kóbor négylábúval találkozunk a tikkasztó hőségben gondoljunk arra, hogy neki is ugyanarra van szüksége, mint nekünk embereknek, és amit biztosan tudhatunk hogy valószínűleg nagyon szomjas lehet a 'kis csavargó'.

Az egyesület elnöke azt tanácsolja, hogy barátságos kutyának próbáljunk meg friss hideg vizet szerezni, majd keressünk rajta valamilyen beazonosító bilétát majd értesítsük a gazdáját - ha azonban félénk vagy agresszív állattal lenne dolgunk akkor az a biztos, ha inkább értesítünk egy kutyamentő-szolgálatot.