Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Közös európai szemétszedés lesz májusban

Minden eddiginél nagyobb méretűre bővül és három napos lesz idén a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció - jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára és Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője. A program egy európai kezdeményezéshez kapcsolódik. Jó hír a 2016-tól érettségizőknek, hogy a részvétel beszámítható a közösségi szolgálat teljesítésébe.

Nemzetközi mezőnyben az ország legnagyobb önkéntes mozgalma: a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció. A háromnapos eseménnyel az Európai Bizottság "Let’s Clean Up Europe!" elnevezésű projektjéhez csatlakozik Magyarország. Az együttműködés keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre szemétgyűjtési akciót. A TeSzedd! idén minden korábbinál hosszabb ideig tart, vagyis május 9-10-11-re is lehet szemétgyűjtést szervezni az ország bármely pontjára – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a program sajtótájékoztatóján.

A TeSzedd! akcióba az OHÜ minél szélesebb körben bevonná a lakosságot: az elsődleges célcsoportot az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és gyerekes családok alkotják. A szemétgyűjtésben való részvétel a 2016-ban vagy azt követően érettségizőknek is hasznos, mert beszámítható a közösségi szolgálat teljesítésébe.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség március 5-től várja azok jelentkezését, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt minimum 10 fős csoportot regisztrálnának az akcióra. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni április elejétől lehet, a jelentkezés mindkét esetben az interneten keresztül történik. A regisztráció május 2-án zárul – tudatta Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője. A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat stb. – az Ügynökség biztosítja és juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz. Ugyancsak a szervezet gondoskodik az összegyűjtött szemét elszállításáról.

Szemétgyűjtési akciókat szerte az országban szerveznek különböző időpontokban önkormányzatok, civil szerveződések stb. Az OHÜ ezeket a kisebb kezdeményezéseket kívánja összefogni a TeSzedd! keretében. Tavaly több mint 75 ezer fő regisztrált előzetesen, végül - a kifejezetten rossz, esős, hűvös idő ellenére is - összesen 1075 helyszínen több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.