Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Kinizsi Pál laktanya helyett Sasad-Liget

Lakópark épül a Kinizsi Pál laktanya helyén, a Beregszász út - Rodostó utca - Nagyszeben út által határolt területen, amelyet Sasad-Ligetnek hívnak majd.


A volt laktanyát október közepén vette meg ötmilliárd forintért a magyar tulajdonú Biggeorges-NV a Honvédelmi Minisztériumtól. Az adásvételi szerződést Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Faragó Péter, az ingatlanfejlesztő rt. vezérigazgató-helyettese írta alá.

A volt honvédségi területet az eredeti árnál kétmilliárd forinttal drágábban tudta eladni a védelmi tárca, akkora volt az érdeklődés. A pénzt a megmaradt laktanyák felújítására fordítják. A területen először a szennyezéseket kell felszámolni, szerencsére egy volt honvédségi ingatlanhoz képest minimális a kár – mondta az Újbudának Hajnal István, a vásárló cég vezérigazgatója. Néhány földbe süllyesztett benzin- és gázolajtartály eresztett, ezek környékén talajt kell cserélni, tisztítani kell a vizet, és sok szemetet kell elszállítani. A beruházó cég vezetője hozzátette: közben megkezdik a jelenlegi épületek lebontását.

Mivel rengeteg betontörmelék lesz, ezért azt tervezik, hogy a helyszínre egy kis feldolgozó gépsort telepítenek, amely útalapot és beton-adalékanyagot készít a törmelékből. Ezeket fel tudják használni az építkezésen, így kevesebb bontott építőanyagot kell elszállítani. Ez környezetkímélő, a cégnek pedig anyagilag is megéri.

Novemberben kezdik el a tervezést, amelyhez most végzik az előzetes piackutatást - mondta a vezérigazgató. Várhatóan magasabb kategóriájú lakások épülnek majd, az átlagos négyzetméterár 370 –440 ezer forint körül lesz.

A tervek szerint öt év alatt 800-1200 lakás készül el. A piaci kereslet függvényében építenek kisebb vagy nagyobb lakásokat. A cég Újbuda polgármesterével is egyeztet arról, hogy milyen közösségi beruházások épüljenek.

A közelben található gazdagréti Eleven Center kereskedelmi és szolgáltatási egységeit az új lakók is igénybe vehetik. A lakóparkban építenének egy wellnessközpontot, amelyben a tervek szerint uszoda és komplex fitneszközpont is lesz, ezeket nemcsak a lakóparkban, hanem a környéken élők is használhatnak majd. Szintén nyitott lenne az épületek közötti zöldterület is. Hajnal István közölte, az építkezés nem lépheti át a területre jelenleg érvényes szabályozási terv kereteit. Az Újbuda kérdésére hozzátette: ha lesz rá igény, lakossági fórumon ismertetik elképzeléseiket a környéken lakókkal.

A honvédelmi miniszter a szerződés aláírását megelőző sajtótájékoztatón bejelentette, hogy egy másik kerületi ingatlant is szeretnének eladni, a volt Vasvári Pál laktanyát, amely a Budaörsi repülőtér mellett, a Repülőtéri, a Kamaraerdei és a Kőérberki út között fekszik. Ez az objektum valamivel nagyobb, mint a most eladott Kinizsi laktanya.

(gianone)