Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Kibukkant az Ínség-szikla

Száz éve nem volt olyan száraz a november Magyarországon, mint az idei. Közel egy hónapja, hogy nem hullott csapadék. A vízállás olyan alacsony a Dunán, hogy Újbudán, a Szabadság-híd közelében előbukkant az Ínség-szikla is. Utoljára ez 8 évvel ezelőtt, 2003-ban fordult elő.

Az Ínség-szikla földtanilag a Gellért-hegy folytatása a Duna medrében, a Szabadság híd közvetlen budai hídfőjénél található. A szikla a 70 centiméteresnél alacsonyabb vízállásnál kerül a víz fölé, s mivel a folyó vízgyűjtőjén a következő egy hétben sem várható számottevő csapadék, a képződmény vélhetően egyre jobban kiemelkedik a vízből a következő napokban. Nevét az aszályos időszakokat követő rossz termések miatt kapta: a hiedelem szerint ha a szikla előtűnik, a következő évben kevés lesz az ennivaló.

Legutóbb 2003-ban bukkant elő. Az alacsony vízszint miatt lassan már egyáltalán nem hajózható a Duna. Több kilométeres sorban várakoznak a teherhajók a magyar határ közelében. A 185 cm-nél nagyobb merülési mélységű járműveket félreállították, mert könnyen zátonyra futnának. Az alacsony vízszint miatt most legfeljebb az áru harmadát tudják felpakolni a hajókra, ami komoly veszteséget okoz a folyami fuvarozóknak. A gazdák is panaszkodnak.

A mezőgazdaságban már most milliárdos károkat okozott a szárazság. Az időjósok szerint még napokig nem várható csapadék.

Címkék: