Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Karácsonyi ünnepek

A többség szerint a karácsony a szeretet ünnepe. Viszonylag sokan, nagyjából egynegyednyien a családot kapcsolják a jeles naphoz, míg az ünnep kifejezetten egyházi értelmezése az emberek 10 százalékára jellemző. Hosszú történetében a karácsony többször váltott tartalmat és formát, és vált pogány ünnepből keresztény ünneppé, majd mára éppen e keresztény vallási tartalmak és formák szorulnak háttérbe és alakul át dominánsan privát, a meghitt családi együttlét lehetőségét biztosító, a hétköznapokat ellensúlyozó alkalommá. Ezeket az adatokat adta közre nemrégiben egy hazai közvélemény-kutató cég.

Mint kiderült, hosszú történetében a karácsony többször váltott tartalmat és formát, és vált pogány ünnepből keresztény ünneppé, majd mára éppen e keresztény vallási tartalmak és formák szorulnak háttérbe és alakul át dominánsan privát, a meghitt családi együttlét lehetőségét biztosító, a hétköznapokat ellensúlyozó alkalommá. Ha eltekintünk a számoktól és adatoktól, akkor azt lehet mondani, hogy mindenki máshogyan tekint az ünnepre.

Meghitt családi együttlétek, fenyőfadíszítés, izgalmak az ajándékok miatt, közös főzőcskézések, rokonlátogatások, órákig tartó vásárlások, és még folytathatnám a felsorolást a teljesség igénye nélkül arról, hogy kinek mit jelent a karácsony. Ami viszont biztos, hogy minden ember életében van legalább egy olyan szép emlék, amely ehhez az ünnephez kapcsolódik. Stábunk két kerületi kötődésű zenészt kérdezett arról, hogy hogyan készülnek a jeles alkalomra. Zoránt és Kiss Zoltán Zérót.

Kelemen Angelika-Újbuda TV (2008. 12. 22.)