Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. szerda, Móric

Információk a változó kerületi parkolásról

Újbuda Önkormányzata a helyi parkolásüzemeltetés feladataival 2011. március 21-étől a kerületi közterület-felügyeletet bízta meg. Ennek köszönhetően a felügyelet által üzemeltetett parkolási övezetből befolyó összeg a kerületet gazdagítja. A bevételt pedig a tervek szerint a parkolási gondok enyhítésére fordítják vissza. A változás részleteiről Kovács Sándort, a felügyelet igazgatóját kérdeztük.

A feladat elvégzéséhez 25 új álláshelyet biztosítottak a rendészetnél, melyek zömét újbudai munkavállalókkal töltötték be. Ráadásul az átállás még a bűnüldözésben is segítséget nyújthat - tudtuk meg Kovács Sándortól, a felügyelet igazgatójától.

Mint arról előző lapszámunkban beszámoltunk, a kerület több mint négyezer fizetős parkolóhelyének üzemeltetését eddig a Centrum Parkoló Kft. látta el. A szerződés 2011. március 20-án lejárt, a képviselő-testület pedig úgy határozott, az egységes fővárosi parkolási rendszer kiépüléséig együttműködési megállapodást köt Józsefvárossal arról, hogy a kerület saját tulajdonába kerülő parkolóóráit a VIII. kerületi közterület-felügyelet üzemelteti, viszont a feladatot az újbudai közterület-felügyelete látja el.

A lakosság a bejelentést vegyes érzelmekkel fogadta. Sokan üdvözölték a kezdeményezést, hiszen a bevételt a parkolási nehézségek enyhítésére fordítják majd vissza, mások viszont aggódtak, hogy a már előre megvásárolt kártyájuknak mi lesz a sorsa, hiszen a Centrum Parkoló Kft.-nél vásárolt 5-10-30 ezer forint értékű kártyákat március 21. óta már nem lehet felhasználni a kerületünkben.

A felügyelet igazgatója mindenkit megnyugtatott, a még fel nem használt összeget a cég telephelyén (1071 Budapest, Peterdy u. 6.) visszaváltják, amennyiben az érintettek magukkal viszik a vásárláskor kapott számlát vagy annak másolatát. Azt azonban mindenkinek fontos mérlegelnie, hol szokott a leggyakrabban várakozni, hiszen számos kerületben még mindig a Centrum Parkoló Kft. látja el az üzemeltetési feladatokat, ezekben pedig továbbra is csak az általuk kiadott kártyák érvényesek. Az új lakossági chipkártyák címletein nem változtattak, ugyanúgy 5-10-30 ezer forint névértéken kaphatók, mint eddig, és még Józsefvárosban is parkolhatnak vele. Az intézményi kártyákkal ráadásul mind a két kerület parkolójegy automatáinál 50% kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni. Ez utóbbit azok a cégek válthatják ki, akik XI. kerületi székhellyel rendelkeznek.

A kedvezmények sora ezzel még nem zárul le. Ugyanis a parkolási zónák lakói számára családonként egy személygépkocsira - 2000 forintért - egész évre ingyenes parkolást biztosít a kerület. Mint ismeretes, Újbudán összesen három parkolási zóna található, a legbelső, a középső és a külső belvárosi rész. A parkolási díjszabáson nem változtattak, hiszen a tarifát egy központi rendelet írja elő. Eszerint a legbelső részeken 320 forint az óradíj, a középsőn 240, míg a külső részeken 160 forint. Az ingyenes lakossági kedvezmény mindhárom zóna lakóira egyaránt érvényes.

A kibővült feladatkörhöz pedig új munkatársakra volt szükség. A közterület-felügyelet állományát 25 fővel - 22 parkoló őrrel és 3 ügyfélszolgálati munkatárssal - bővítették. Az ügyfélszolgálat végzi a kártyák értékesítését, szerződést kötnek a lakókkal, de a mobilfeltöltés is hozzájuk tartozik. 9 és 17 óra között állnak a lakosság rendelkezésére. A parkolóőrök ezzel szemben 8-18 óráig teljesítenek szolgálatot. A most alkalmazott 22 parkolóőrből 15 korábban is ezt a tevékenységet végezte, nyolcan közülük túl vannak a részvizsgákon, heten pedig már az OKJ-s szakvizsgát is letették. A maradék hét fő - akik mind a kerületben élnek - képzése jelenleg is zajlik.

Érdekes adalék, hogy az alkalmazott parkolóőrök fele nő. Az átállás körülbelül egy hetet vett igénybe és - a józsefvárosi felügyelet szakértelmének hála - minden zökkenőmentesen zajlott. Összesen 82 darab automatát vett át a kerület a Centrum Parkoló Kft.-től. A legfontosabb feladat ezzel kapcsolatban a kártyaleolvasók átállítása volt, de ellenőrizni kellett a pénzperselyt, a papírt és az akkumulátort is. Az átvétel óta minden szabályosan és hiba nélkül működik. A felügyelet számára már csak egy teendő maradt: a behajtások kezelésének és alkalmasint - ha az ügyfél nem ismeri el a hibáját - a bírósági eljárás megszervezése. A pótdíjak befizetésének határideje 60 nap, így az említett probléma csak két hónap múlva lesz esedékes.

Kovács Sándor szerint nemcsak a kedvezmények miatt működik majd jobban a rendszer, hanem a lakosságbarát hozzáállás miatt is. A felügyelet értékrendjében elsődleges szerepet tölt be a közrend, közbiztonság, bűnmegelőzés és a köztisztaság megóvása, amelyet a parkolóőröknek is szem előtt kell tartaniuk munkájuk során. Így a most alkalmazott 22 fő nem csupán a díjakat szedi be, de az állampolgárok biztonságára, testi épségére és a vagyonuk védelemre is fokozottabban ügyel. Büntetni nincs joguk, csak jelenteni, ha valami rendelleneset észlelnek, ami a korábbi gyakorlathoz képest azért működhet sokkal eredményesebben, mert folyamatos összeköttetésben vannak a felügyelőkkel és a rendőrökkel. Természetesen e szabály alól is lehetnek kivételek. Ha olyan bűncselekményt észlelnek, amellyel nem lehet várni, akkor közbeléphetnek. Sőt, alig kezdték meg a munkájukat, máris egy sikeres akciót hajtottak végre.

Két parkolóőr szolgálat közben kiabálást hallott, amikor is észrevették, hogy egy fiatalember szalad feléjük laptoppal a kezében. Ők pedig nem haboztak, rögtön elfogták a menekülő tettest, így az eltulajdonított tárgy szinte azonnal visszajutott eredeti gazdájához. Mint látható, a parkolási díjért cserébe mostantól őrzés-védésre is számíthatnak a lakók, ezáltal az ár-érték arány is egyensúlyba került, hiszen biztonságunkra és nyugalmunkra is több őrző szem figyel, valamint a környezet is tisztább és rendezettebb Újbudán.

LEGFRISSEBB
×

Közösségi tervezés Újbudán - Gellérthegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal a Gellérthegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.