Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. kedd, Vilma

Hulladékszezon: Tippek a műanyag PET palack gyűjtéséhez

Az igazi nyár végre beköszöntött, de a hulladékok nem mennek el nyaralni. Sőt, a legterjedelmesebb hulladék főszezonja jön!

Hulladékszezon
Az igazi nyár végre beköszöntött, de a hulladékok nem mennek el nyaralni. Sőt, a legterjedelmesebb hulladék főszezonja jön! Az ásványvizes palackok és egyéb hűsítő üdítős palackok ideje jött el! Ilyenkor a gyűjtőszigeteken is jellemzően telítve vannak a műanyag hulladékot gyűjtő konténerek. Ennek megfelelően elszállításuk is gyakrabban történik.

Tippek a műanyag PET palack gyűjtéséhez:
- a palackokról, flakonokról a kupakot csavarjuk le
- a nagy térfogatú palackokat tömörítsük össze kézzel - lábbal vagy mechanikus préssel
- ha kiürült PET palackjaink nem férnek el a gyűjtőszigeteken, akkor ne tegyük mellé! Vigyük egy másik szigethez vagy próbáljuk meg másnap, esetleg hulladékudvarban is leadhatjuk. Érdemes gyakrabban, kevesebb adagokat gyűjteni, elhelyezése is könnyebb lesz!
- ne dobjuk a kommunális kukákba- sem saját környezetünkben ,sem közterületen!

A kényelmes megoldást kínáló üdítőital palackok komoly gondot okoznak a környezetnek, ugyanakkor ha begyűjtésre kerülnek jól hasznosítható nyersanyag keletkezhet belőle. Sőt - mivel a műanyag előállításához kőolaj szükséges - begyűjtve, újraolvasztva komoly megtakarítást jelent mind anyagilag, mind környezetvédelmileg.

A PET palackok nagy szilárdságú, nagy nyomástűrésű alapanyagból vannak, melyek csomagolóanyagként meggyőző tulajdonságúak, ugyanakkor a természetben nem vagy csak nagyon lassan bomlanak le. Kommunális szemétbe kerülve - az égetés során- veszélyes ,egészségre káros anyagok keletkeznek.

+1 tipp!
Egyébként a csapvíz is kitűnő minőségű, fogyasztásra gondolkodás nélkül alkalmas. Egy meleg nyári napon, az utcán sétálva önfeledten ihatunk belőle szomjunkat oltva és még hulladék sem keletkezik.

Újbuda Önkormányzata (2010. 06. 11.)