Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. péntek, Fatime

Hulladékszezon: Tippek a műanyag PET palack gyűjtéséhez

Az igazi nyár végre beköszöntött, de a hulladékok nem mennek el nyaralni. Sőt, a legterjedelmesebb hulladék főszezonja jön!

Hulladékszezon
Az igazi nyár végre beköszöntött, de a hulladékok nem mennek el nyaralni. Sőt, a legterjedelmesebb hulladék főszezonja jön! Az ásványvizes palackok és egyéb hűsítő üdítős palackok ideje jött el! Ilyenkor a gyűjtőszigeteken is jellemzően telítve vannak a műanyag hulladékot gyűjtő konténerek. Ennek megfelelően elszállításuk is gyakrabban történik.

Tippek a műanyag PET palack gyűjtéséhez:
- a palackokról, flakonokról a kupakot csavarjuk le
- a nagy térfogatú palackokat tömörítsük össze kézzel - lábbal vagy mechanikus préssel
- ha kiürült PET palackjaink nem férnek el a gyűjtőszigeteken, akkor ne tegyük mellé! Vigyük egy másik szigethez vagy próbáljuk meg másnap, esetleg hulladékudvarban is leadhatjuk. Érdemes gyakrabban, kevesebb adagokat gyűjteni, elhelyezése is könnyebb lesz!
- ne dobjuk a kommunális kukákba- sem saját környezetünkben ,sem közterületen!

A kényelmes megoldást kínáló üdítőital palackok komoly gondot okoznak a környezetnek, ugyanakkor ha begyűjtésre kerülnek jól hasznosítható nyersanyag keletkezhet belőle. Sőt - mivel a műanyag előállításához kőolaj szükséges - begyűjtve, újraolvasztva komoly megtakarítást jelent mind anyagilag, mind környezetvédelmileg.

A PET palackok nagy szilárdságú, nagy nyomástűrésű alapanyagból vannak, melyek csomagolóanyagként meggyőző tulajdonságúak, ugyanakkor a természetben nem vagy csak nagyon lassan bomlanak le. Kommunális szemétbe kerülve - az égetés során- veszélyes ,egészségre káros anyagok keletkeznek.

+1 tipp!
Egyébként a csapvíz is kitűnő minőségű, fogyasztásra gondolkodás nélkül alkalmas. Egy meleg nyári napon, az utcán sétálva önfeledten ihatunk belőle szomjunkat oltva és még hulladék sem keletkezik.

Újbuda Önkormányzata (2010. 06. 11.)

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.