Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 17. csütörtök, Hedvig

Gyerekkacaj és madárcsicsergés

1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.

A Gellért-hegyen mintegy négyszáz kerületi tanuló vett részt a Magyar Madártani Egyesület és az Újbudai Pedagógiai Intézet közös rendezvényén a madarak és fák napja alkalmából. A gyerekeknek érdekes foglalkozásokat kínáltak a szervezők: Vetélkedőt szerveztek, amelynek keretében megismerkedhettek a kertek madaraival, a madárbarát kertben használatos eszközökkel, a fontosabb élőhelyekkel, készíthettek madáritatót és etetőt újrahasznosított anyagokból, és simogathattak madagaszkári bütykös csótányt is a "nem szeretem" állatok állomáson!

Az ünnepélyes megnyitón Fodor Vince alpolgármester köszöntötte a diákokat és pedagógusokat. A program végén valamennyi csapat előadta csatakiáltását. A vidám rendezvényt Újbuda Önkormányzata támogatta. Az Újbudai Pedagógiai Intézet ebben az évben harmadszor rendezte meg a kerületi gyerekek számára a madarak és fák napját.

Gigi - Újbuda TV (2010. 05. 26.)

LEGFRISSEBB
×

Az Újbudai robotok menetelése III. rész  

Három részes sorozatunk utolsó részében folytatjuk az újbudai robotprogramozó csapatok bemutatását. Előzetesként csak annyit, hogy most kiderül az, hogy nem csak a fiúk tudnak labdába rúgni ebben a “sportban”. Sőt. A riportokat Both Samu, 12 éves diák készítette.