Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Felmentett a bíróság három volt XI. kerületi önkormányzati dolgozót

Bűncselekmény hiányában felmentette a Fővárosi Törvényszék azokat a volt XI. kerületi önkormányzati dolgozókat, akiket az ügyészség az Öböl Kft.-vel összefüggésben hivatali visszaéléssel vádolt meg - tájékoztatta Gulyás Gábor védő csütörtökön az MTI-t.

Az ügyvéd az ítélettel kapcsolatban elmondta: az ügy előzménye, hogy az Öböl Kft. adómentességet kért a kerületi önkormányzattól. Az akkori polgármester, Molnár Gyula (MSZP) a kérelemre ráírta, hogy támogatja azt, majd a három érintett dolgozó eljárása folytán a cégnek 150 millió forintot nem kellett megfizetnie. Ezt az ügyészség szerint hivatali hatalmukkal visszaélve tették. Az összeget ugyanakkor kivetették a cég terhére, amelyet a kft. be is fizetett.

A Fővárosi Törvényszéken az MTI érdeklődésére megerősítették: az ítélet nem jogerős, az ügyészség képviselője 3 nap gondolkodási időt kért. Az Öböl Kft. neve akkor merült fel, amikor a Lágymányosi-öbölben levő 38 hektáros területet eladták a társaságnak. A kerület 2006-ban 417 millió forintért vásárolta meg a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a telket, amely az önkormányzat tulajdonában lévő Buda-Hold Kft. tulajdonába került. A Buda-Hold és a szintén önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft. újabb céget hozott létre, amelybe az ingatlant apportálták, majd ezek után eladták az Öböl Kft.-nek.

A vádhatóság szerint a Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén levő telket pályáztatás nélkül próbálták átjátszani egy magáncégnek, ezért Molnár Gyulát, Újbuda volt MSZP-s polgármesterét és Lakos Imrét, a kerület egykori SZDSZ-es alpolgármesterét, valamint egy ügyvédet hivatali visszaéléssel vádoltak meg.

A bíróság azonban egy hónappal ezelőtt - ugyancsak bűncselekmény hiányában - felmentette őket a vád alól. Ez az ítélet sem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett.