Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. vasárnap, Kornél, Soma

Buszbaleset

ÚJ TARTALOM! Molnár Gyula polgármester közleménye a mai balesetről. 10 óvodás korú gyermeket szállított az a kisbusz, amely ma délelőtt borult fel az Előpatak és a Pannonhalmi utca kereszteződésében. Az egyik kisfiút újra kellett éleszteni, állapota válságos. Az Újbuda TV képes beszámolóját itt tekinthetik meg.

Síoktatásról érkeztek haza a gyerekek, a szülők már várták őket a baleset helyszínétől néhány percre lévő óvodában.
A Ford Transit mikrobuszban tíz óvodás, 4 év körüli gyermek utazott, mikor a Pannonhalmi út és az Előpatak utca találkozásánál összeütköztek egy nagyméretű terepjáróval.

Az ütközés következtében a mikrobusz felborult. A gyermekek közül ketten az oldalára dőlt jármű alá szorultak. Egyiküket a helyszínen újra kellett éleszteni, a mentők életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. Válságos, de stabil az állapota annak a 6 éves kisfiúnak, aki a szerdai buszbalesetben sérült meg. A gyereket még a baleset helyszínén újra kellett éleszteni, majd a Heim Pál Gyermekkórházba szállították. A kórház kommunikációs vezetője úgy tájékoztatott, hogy a gyermeket hajnalig műtötték. Állapota óráról órára változhat, így arról egyelőre nem beszélnek, hogy van-e remény a gyógyulásra.

A másik, szintén a kisbusz alá szorult gyermek sérülései súlyosak. Négy további gyermek is megsérült a balesetben, az ő sérüléseik könnyebbek.

Újbuda önkormányzatának közleménye a mai balesetről

Együttérzését fejezi ki a buszbaleset sérültjeinek és családjaiknak Újbuda Önkormányzata, valamint a családoknak felajánlja segítségét. A kerületben kezdeményezik a gyermekek szállítására alkalmas járművekre vonatkozó szabályok felülvizsgálatát.

A balesetet szenvedő kisbusszal külső szervezet szervezésében és a szülők hozzájárulásával síoktatáson részt vett gyerekeket szállítottak. A gyerekek foglalkozásról visszafelé szenvedtek közlekedési balesetet, melynek vizsgálatát a rendőrség megkezdte. A baleset helyszínén szinte azonnal megjelenő környékben dolgozó felnőttek, valamint a perceken belül az óvoda vezetője és munkatársai és a kiérkező mentők ellátták a gyerekeket.

A két súlyosan sérült, és a négy könnyebben sérültet elszállították, a többi kisgyermeket visszavitték az óvodába. A mentők tájékoztatása szerint az elszállított gyerekek állapota stabil volt. Hogylétükről jelen pillanatban információval az önkormányzatnál nem rendelkeznek, vizsgálatuk folyik.
Az óvoda vezetése megnyugtatta a gyermekeket, és értesítette a szülőket.

Molnár Gyula polgármester a baleset helyszínén tájékozódott az ügyben, és az érintett szülőknek, pedagógusoknak felajánlotta az önkormányzat segítségét.

Újbuda Önkormányzata felmérést végeztet, hogy az óvodás és iskolás gyermekek szállításakor a fokozott védelemre milyen önkormányzati-intézkedések megtétele szükséges.

A terület 30 km-es forgalomkorlátozási zónába tartozik, a baleset is jobbkezes kereszteződésnél történt. Az érintett Pannonhalmi út forgalmi viszonyait az önkormányzat azonban megvizsgálja, és rövid időn belül - a lakókkal egyeztetve - kialakítja azt a rendszert, amely csökkenti a szabályok be nem tartásából származó balesetek kockázatát.

Molnár Gyula polgármester a kerület lakóit, és mindenkit arra kér, hogy együtt szorítsanak a sérült gyerekekért.

Gigi - Újbuda TV (2008. 11. 26.)