Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 10. péntek, Zsolt

Budapesti hírek

Július 18-ától tilos lesz dohányozni a budapesti aluljárókban. Budapest jelenlegi vezetése már nem akar hosszú távú határozatokat hozni. Félidejéhez érkezett a Margit híd felújítása. Szúnyogirtás Újbudán. Nyomozásba kezdett a rendőrség a 4-es metró építésével kapcsolatban is. A nagy melegben egymás után púposodnak föl a villamossínek a fővárosban. Hírek a fővárosból, részletek ITT!


Budapest jelenlegi vezetése már nem akar hosszú távú határozatokat hozni az önkormányzati választások előtt, csak a működéshez szükséges feladatokat végzi el. Erről beszélt Demszky Gábor azon az ötpárti találkozón, amit a következő hónapok munkájáról tartottak. A főpolgármester kiemelte, hogy egyes uniós beruházásoknál dönteniük kell a határidők miatt. Kiemelte ugyanakkor, hogy a fejlesztések többségét korábban szinten minden képviselő támogatta, de ha az új városvezetés mégis másképp fog határozni, lehetősége lesz a változtatásra.

Félidejéhez érkezett a Margit híd felújítása: az északi résszel végeztek az építők. Azon az oldalon – az ideiglenes pályán – már járnak a 4-es és a 6-os villamosok, és elkezdték a déli oldal átépítését. A jelenlegi ütemtervek szerint december 12-én adják majd át a forgalomnak a hidat, az eredeti határidőnél majdnem négy hónappal később. Ezután is tovább fognak dolgozni, a műemléki munkákat például ekkor végzik el. A végleges átadás a mostani állás szerint egy év múlva lesz. A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor nem járult hozzá a késéshez, és a többletmunkákért sem fizet, pedig 740 millió forintot kérnek a kivitelezők. Könnyen lehet, hogy a vitából per lesz.

Július 18-ától tilos lesz dohányozni a budapesti aluljárókban. Aki ennek ellenére rágyújt, azt 30 ezer forintra is büntethetik. A következő hetekben minden aluljáróba kihelyezik a tiltó táblákat, erre 10 millió forintot kapott a közterület-fenntartó. A közgyűlés minimális többséggel fogadta el a javaslatot, de nem politikai döntés született, mert minden frakcióban volt támogatója és ellenzője a javaslatnak.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület a BKV-megállókra is kiterjesztené a dohányzási tilalmat, de erről egyelőre nem döntöttek. Lapunk megjelenésének hetében végzi a szúnyogirtást Újbudán az ÁNTSZ. A tervek szerint június 16-án és 17-én autóról permetezik a szúnyogirtó szert a szakemberek a Gellérthegyen, a Feneketlen-tónál, a Goldmann György térnél, a Bükköny utca környékén és az Egyetemvárosnál, mert ezek a kerület a leginkább érintett részei. Az emberre nem veszélyes a szer, ugyanakkor ha valaki látja a permetező kocsit, érdemes elkerülni. Az idén a szokottnál is komolyabb szúnyoginváziótól tartanak, a nagy májusi és június elejei esőzések miatt.

Nyomozásba kezdett a rendőrség a 4-es metró építésével kapcsolatban is. A BRFK gazdasági nyomozói már december óta vizsgálódnak hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt – ez derül ki a negyedéves metróbiztosi jelentésből. A metrókocsik vásárlásával és az ellenőrző mérnöki munkát végző Eurometro Kft. szerződésével kapcsolatban kértek be adatokat a nyomozók, akik az állomások belső építésének közbeszerzési pályázatát is vizsgálják. Közben a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy ha a 2-es metróra szánt új szerelvények július végéig nem kapják meg a végleges típusengedélyt, akkor Budapest eláll a szerződéstől. A francia kocsiknak már egy éve járniuk kellene a 2-es metró vonalán.

A nagy melegben egymás után púposodnak föl a villamossínek a fővárosban, az elmúlt hetekben Újbudán is többször előfordult, hogy leálltak a villamosok, és buszokkal kellett pótolni a forgalmat a Fehérvári úton, illetve a Szent Gellért rakparton. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint tarthatatlan a pályák állapota, ezért a BKV-nak fel kellene gyorsítania a felújításokat. Addig is azt szeretnék, ha rendszeresen, néhány óránként locsolnák a síneket, valamint többen foglalkozzanak a sínek karbantartásával.

Budapestet is javasolja a turistáknak az idén, az egyik legnagyobb nemzetközi útikönyvkiadó. A Lonely Planet ez évi európai kiadásának 10-es listájára került föl a magyar főváros. Az útikönyv Budapest kávéházi életét, az új és a régi épületek és emlékek különleges együttesét, a Budai Várat és természetesen a termálfürdőket ajánlja elsősorban a külföldieknek.

LEGFRISSEBB
×