Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Budafoki út 81. - Körfolyosó leanderrel

A két világháborút is megélt Budafoki 81. szám alatti ingatlan még a múlt század elején, 1908-ban épült. Bár építész szemmel nem tűnik olyan különlegesnek, a századfordulós szecessziós jegyeket őrző "darab" annak idején nagyon modernnek számított. Az óriási épület nemcsak újszerű volt, de méreteivel is felhívta magára a figyelmet, hiszen 108 család befogadására alkalmas.

A lakók elmondása szerint ebben a szolid polgári házban régen az emberek színvonalas közösségi életet éltek. A belső körfolyosókat virággal díszítették - sok leander hűsölt a lakások előtt mediterrán hangulatot idézve.

Ez a miliő most is jellemzi a folyosókat - az 1980 óta itt élő festő- és szobrászművész, Macskássy Izolda például egy minikertet alakított ki az ötödik emeleten, ahol ládákban szőlő, feketeszeder, paprika, paradicsom és fűszernövény "virágzik". Ő csak így hívja: "flóradús kőrengeteg". A művésznő erkélye pontosan a ház orma alatt található, természetesen ezen a helyen is a zöldé a főszerep, hiszen Izolda itt is csodás növényeket gondoz. "Mesekertjeit" a Kertész Magazin is többször bemutatta a nagyközönségnek. Izolda kétlaki életet él, hol egy hasonló épületben Szegeden tartózkodik és alkot, hol pedig a zöldrengetegében, a Budafoki 81. alatt.

- Legszebb emlékem, amely ide köt, és amire a mai napig boldogan emlékszem vissza, amikor a barátaim az 55. születésnapom alkalmából szerenádot adtak nekem néhány évvel ezelőtt. Bejöttek a házba és az udvar földszintjén énekeltek és muzsikáltak - meséli a festő- és szobrászművész.

Több lokálpatrióta "vendége" volt a Budafoki 81.-nek, itt lakott például Gyurkovics Mária operaénekes, akinek emlékét ma is tábla őrzi az épület falán.

A lakók inkább az idősebb korosztályt képviselik, él itt alkotmányjogász, egyetemi tanár, orvos, műszaki értelmiségi is - Izolda mellett a ház másik művésze pedig Halász György üvegfestőművész.

Stipkovits Simon 30 éve lakója ennek az óriási épületnek. A fizika-kémia tanár egy győri albérletből költözött fel családjával Budapestre - először eltartási szerződéses viszonyban, később már csak feleségével és ikergyermekeivel élt itt, és azóta is élvezi az "önállóságot".

- Ez olyan, mint az első szerelem: az első önálló lakás - nagyon boldogok voltunk, hogy ide költözhettünk.

Dr. Ács Imre, az ingatlan közös képviselője szerint, mint minden nagyobb csoportban, természetesen itt is akadnak nézeteltérések, hiszen nem mindenki kedvel mindenkit, azért a közösséget mégis a béke jellemzi. Mivel a ház kialakításának, vagyis a körfolyosóknak köszönhetően a lakók sűrűbben összefutnak és beszélgetnek egymással, néhányuk között közvetlenebb kapcsolat is kialakult. Ács úr azt meséli a háznak sok „őslakója” is van, akik között a viszony már-már barátinak is mondható.