Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Bábjátékkal a szép és értelmes gyermekkorért

Művészet, amely a "rejtett" embereknek is megszólalási lehetőséget nyújt.

Hatodik éve rendezik meg a Kelenvölgyi Bábjátékos találkozót a Kelenvölgyi Közösségi Házban. A program lehetőséget teremt arra, hogy az idei bábversenyek előtt a csoportok bemutathassák egymásnak elkészült darabjaikat, építő kritikával és persze javaslatokkal segítsék egymás munkáját. 


A rendezvény mottója: Bábjátékkal a szép és értelmes gyermekkorért. A hagyományteremtő szándékkal útjára indult találkozó célja, hogy a gyerekek együtt szerepelhessenek a felnőttekkel, lássák egymás műveit, mintegy példát mutatva arra, hogy a bábjáték nemcsak a 4-5-6 éves gyerekek műfaja - mesélte Lovas Zsuzsa főszervező. 


A zsűri nem hagyományos módon ítélte minősítette az alkotásokat, tehát nem lett 1., 2., 3., helyezett, hanem a neves szakemberek - Pl. Urbán Gyula író rendező vagy Granasztói Szilvia művésztanár - 15 különböző díjat osztottak ki. 

Díjazták többek között a szép magyar beszédet, a bábmozgatás, a dramaturgiát, a szerepmegformálást, azt, hogy milyen zenei betétet hogyan alkalmaznak a csoportok, a darabválasztást és persze a kreativitást is. 
A zsűri palettájáról természetesen nem hiányozhatott a közönségdíj sem, amely érdekes módon nagyon gyakran nem egyezik a közönségszavazat eredményeivel. Ez a véleménykülönbséget a szakmai zsűri természetesen alaposan ki is elemzi. 


A magyar bábjátékosok a nemzetközi amatőr mezőnyben előkelő helyen szerepelnek, majdnem a legjobbak. Persze van mit fejlődni - mondják a szakemberek. 


Természetesen itt is, mint a sportban az utánpótlás nevelésén van a hangsúly - mesélte Lovas Zsuzsanna, aki nemcsak a program főszervezője, hanem Meseláda, avagy a gyászliba galibája című darabban a buta Libát formálta meg.
 
A bábozás igen összetett művészeti ág. A színészettel összehasonlítva annyival másabb, hogy a bábnál először meg kell teremteni magát az eszközt, aztán a hátteret, és ekkor jön még csak maga a művészi játék. 
A bábosok mindhárom feladatot maguk végzik. Ezért van idejük és lehetőségük, hogy még jobban megismerjék és azonosuljanak a történettel és a szerepükkel.

 
Másik érdekessége, hogy a színészettel szemben a bábművészet a "rejtett" embereknek is megszólalási lehetőséget nyújt, akik nem állnának ki egy színpadra, de a paraván mögött meg mernek szólalni. 
Ezért segíti ez a gyerekek önkifejezését és személyiségük kibontakozását. 


Urbán Gyula író-rendező úgy fogalmazott, hogy ha valaki egyszer már elkészítette bábját, és el is játszotta a szerepet - tehát megalkotta magát, az már többé soha nem lesz átverhető személyiség. 

Huszák Nina - ÚJBUDA TV (2008. 03. 03.)