Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. csütörtök, Tünde

Azért a víz az úr

Végesek a Föld készletei

Március 22-ét az ENSZ 1992-ben nyilvánította a víz világnapjává, azóta ezen a napon minden évben különböző rendezvényekkel emlékeztetik az emberiséget arra, hogy a víz a Föld egyik legnagyobb kincse. A világnap ünneplésében Újbuda Önkormányzata is részt vett, a felső tagozatos és középiskolás diákok számára kirándulást szervezett a Gellérthegyi Víztározóhoz. A tanulmányúton elsősorban a víz pazarlásának és szennyezésének elkerülésére hívták fel a fiatalok figyelmét.

Az ENSZ határozatot megelőző dublini világkonferencia célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét: bolygónk édesvízállománya nem kifogyhatatlan forrás. A Föld vízkészletének ugyanis csupán 3%-a édesvíz. Ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, hiszen a többi a sarki jégsapkákban, gleccserekben található. A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében gyakran pazaroljuk, vagy szennyezzük felszíni és felszín alatti vizeinket. A fejlődő országokban ezzel ellentétben az UNICEF adatai szerint mintegy 400 millióan szenvednek a tiszta ivóvíz hiányától. Ezekre a veszélyekre és feladatokra igyekezett figyelmeztetni az önkormányzat által szervezett tanulmányi kirándulás is, melynek keretében 122 diák látogatott el a Gellérthegyi Víztározóhoz.

Az iskolásokat a Fővárosi Vízművek munkatársai vezették végig az épületen, miközben a víz és az ember kapcsolatáról hallgathattak meg ismeretterjesztő előadást. A gyerekek megtudhatták, hogyan zajlik Budapest ivóvíz ellátása, hogyan tisztítják meg a Duna vizét, és milyen hatással vannak a talajvízbe beszivárgó vegyszerek, műtrágyák vizeink minőségére. A tanulmányút legérdekesebb részeként egy ablak mögül tekinthették meg a nyolcvanezer köbméter víz tárolására alkalmas hatalmas betonmedencét. A túra alatt számos kérdés merült fel a diákokban, többek között a vízminőséggel kapcsolatban. A csoportot vezető Károlyi András vízügyi szakértő elmondta, folyamatosan ellenőrzik a tisztított vizet, így már jó ideje semmilyen probléma nincs a fővárosi ivóvíz szolgáltatással. A szakértő véleménye szerint az egyre nagyobb teret hódító környezettudatos nevelésnek köszönhetően érezhetően változik a gyerekek szemléletmódja, és vízzel kapcsolatos attitűdje.

Környezetünk és vizeink védelmére szólított fel az országos kampány is. Budapesten a Kossuth téren filmvetítésekkel mutatták be, hogy milyen lesz a Duna vízminősége, élővilága a Csepeli Központi Szennyvíztisztító 2010-es elindulása után. A Fővárosi Csatornázási Művek kisiskolásoknak mutatta be a Magyarország legkorszerűbb létesítményének számító Dél-pesti Szennyvíztisztító telep működését, ahol a gyerekek játékos laboratóriumi kísérleteket is végezhettek. A hazai vízügy legfőbb kihívásának számító szennyvíztisztítás jelentősége könnyen megérthető, ha tudjuk, a fővárosban annyi szennyvíz keletkezik egy év alatt, mint a Velencei-tó víztömegének ötszöröse. A Víz Világnapjának központi ünnepségét végül elismerésekkel zárták: a vízügyi szakma kiemelkedő képviselőinek munkáját Vásárhelyi Pál-díjjal jutalmazták.

T.D. - ÚjbudaTV (2010. 03. 31.)

Címkék: