Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Ángyán József a falvak védelmében

Veszélyben a magyar föld.

Dr. Ángyán József, akit sokan elsősorban a gödöllői Szent István Egyetem előadói pulpitusairól ismernek, most a vidék problémáit elemezte a Budai Klub Galériában tartott előadásán. A Fidesz országgyűlési képviselője már a beszélgetés elején arra figyelmeztette közönségét, hogy a Vidéki Térségek Európai Chartája is kimondja, hogy város és vidék közös sorson osztozik.

Az egyetemi tanár hangsúlyozta, az ország élelmezése, és élelmiszerbiztonsága elsősorban attól függ, hogy hogyan működik a mezőgazdaságunk, és milyen körülmények között dolgozik a saját gazdatársadalmunk. Így ha a vidék veszélybe kerül, az súlyosan érinti a városokat is, hiszen háttér nélkül maradhatunk - tette hozzá.

Ángyán egy Dél-amerikai példával hívta fel a figyelmet arra, hogy ha a mezőgazdaságból élő, mintegy hétszázezer embert számláló vidéki közösségek élete ellehetetlenül, és azok a városba költöznek, a folyamat olyan szociális gettók kialakulásához vezethet, amelyek súlyosan leterhelik a várost, amikor az már így sem képes elegendő munkát biztosítani az embereknek.

Ángyán szerint a kormány ma nem biztosít megfelelő lehetőségeket és támogatást a kisebb települések számára, pedig a a politikai vezetésnek rá kellene már jönnie, hogy a város nem tud meglenni a vidéke nélkül, hiszen a vidék biztosítja az utánpótlást a város számára. Ha megszűnnének ezek a közösségek, és ezzel a saját élelmiszertermelésünk, teljesen kiszolgáltatottá válna a város is - tette hozzá.

A politikus arról is beszélt, meglátása szerint Magyarországon eredeti tőkefelhalmozás zajlik, és egy mohó zsákmányszerző kör tartja kezében az országot. A legnagyobb spekuláció véleménye szerint a földdel ksapcsolatban zajlik. A nemzetközi földárbeli különbségek hatalmas extra profit ígéretét jelentik a vezető politikusoknak, ezért csak útban vannak számukra a helyi, vidéki közösségek, hogy a földjüket megszerzzék. Ángyán József kijelentette, a folyamatot az állampolgárok csak azzal tudják megakadályozni, ha közös erővel leváltják a kormányt. Ezt pedig a tanár szerint úgy lehetne elérni, ha az emberek polgári engedetlenségi akciókkal próbálnák ellehetetleníteni a kormány működését.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 05. 05.)