Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 13. szombat, Jenő

A lépcsőház nem raktár - menekülési útvonal

Ismét változott az országos tűzvédelmi szabályzat, amely enyhíti a lakóházakat érintő rendelkezéseket. Bár éghető anyagok a menekülési útvonalakon továbbra sem tárolhatók, a biciklik és virágok elhelyezése bizonyos esetekben megengedett.

A 28/2011. (IX.6) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat 575. § (4) bekezdése értelmében lakóépületek közlekedőin, lépcsőházaiban éghető anyag akkor tárolható, illetve éghető burkolat abban az esetben helyezhető el, ha azt a tűzvédelmi hatóság engedélyezte. Erre csak akkor van lehetőség, amennyiben továbbra is biztosított a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség.

Nem adható ki az engedély, ha az elhelyezni kívánt tárgy tárolásra szolgál, tüzet idézhet elő (pl. hűtőszekrény), illetve nehezíti a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek észlelését, működtetését, elmozdulása akadályozná a kiürítést, a tűzoltói beavatkozást.

A mentést, hő- és füstelvezetést, légutánpótlást biztosító nyílászárók megközelítését legalább egy méter szélességben biztosítani kell, ezekben az épületrészekben tárolásra nincsen lehetőség. Azokban a közlekedőkben viszont, ahol menekülés nem történik, (pl.: zsákfolyosó végében) növény, babakocsi, kerékpár, ezekhez hasonló egyéb nem éghető tárgyak, lakásbejárat előtt lábtörlő, a menekülési útvonal padlósíkjától mérve legalább 1,95 méter magasságban növény, a tűzvédelmi hatóság külön engedélye nélkül is elhelyezhető

- Ennek egyetlen feltétele, hogy az elhelyezett anyagok, nem nehezíthetik a tűzvédelmi berendezések, kezelőszerkezetek észlelését, működtetését. Nem tiltott a lakásbejárat előtt közvetlenül beépített ajtórács. A ráccsal vagy más épületszerkezetekkel nem lehet ugyanakkor lezárni a közlekedőket akkor, ha ez akadályozza a tűzvédelmi berendezések, a mentésre, füstelvezetésre szolgáló nyílászárók elérhetőségét és használatát. Jó tudni, hogy a szabálytalanságok észlelése esetén az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési jogköre, azaz a társasház nem kerületi el a pénzbírság kiszabását, ami – mivel a bírságok összeadódnak - akár a több százezer forintot is elérheti.