Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 15. kedd, Jolán, Vid

A kerületi IKSZ elnöke Dergán Ádám kapta az idei Morus-díjat

A Morus Szent Tamás Kör szervező közössége a Morus-díjat idén májustól olyan fiataloknak is odaítéli, akik közéleti szerepvállalásukkal, közösségi rendezvények szervezésével, helyi szinten minél több fiatal számára szerveznek a keresztény értékrend mentén elkötelezett találkozókat, szakmai fórumokat.

Az idei díjazott, Dergán Ádám, a XI. kerületi IKSZ elnöke, akivel az elismerésről, annak előzményeiről beszélgettünk. Morus Szent Tamás a politikusok védőszentje, de közvetett módon minden olyan közéleti ember pártfogója is, akik lelkiismeretes munkájukkal, személyes példamutatásukkal, szorgalmukkal és önzetlen segítőkészségükkel kortársaik számára is példaképek lehetnek. A 2013-as díjazott egy olyan kerületi családapa, aki házassága és gyermeke születése után is fontosnak tartotta, hogy Budapest XI. kerületében az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség olyan programsorozatoknak legyen házigazdája, ami minden közélet iránt érdeklődő fiatal, sőt minden nemzedék számára tartalmas és jövőbemutató legyen.

Miről szól a Morus-díj és mióta ítélik oda?

- Május 10-én vettem át a díjat Stágel Bencétől, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökétől, a Morus-díjat odaítélő kuratórium egyik tagjától. A díjat 2012-ben alapították azzal a céllal, hogy azokat a fiatalokat ismerjék el vele, akik keresztény értékrendű közösségek szervezésében, illetve ezen közösségek számára programok megvalósításában kiemelkedőt alkottak. Jómagam, mint az IKSZ XI. kerületi alapszervezetének az elnöke részesültem az elismerésben.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy éppen a kerületben alakult meg az IKSZ egyik első alapszervezete, ami nem csoda, hiszen a városrész nagyon komoly kereszténydemokrata hagyománnyal bír. Maga a KDNP is itt, a Szent Imre Gimnáziumban alakult meg. Sok olyan fiatal él Újbudán, aki az IKSZ tagja, de legalábbis hasonlóan gondolkodik, mint mi. Ifjúsági szervezetünk azért is jött létre 2000-ben, mint a KDNP ifjúsági társszervezete, hogy fórumot teremtsen a keresztény-konzervatív értékrendet valló és a közélet iránt érdeklődő fiataloknak.

2008-ban léptem be az IKSZ-be, és később, miután Stágel Bencét, aki akkor a kerületi elnök volt, 2010-ben megválasztották országos elnökké, a tagság bizalmából én vehettem át tőle az újbudai csoport vezetését. Emiatt külön öröm volt számomra, hogy épp Stágel Bence nyújtotta át nekem a Morus-díjat.

Milyen közéleti tevékenységért kapta meg az elismerést?

- Úgy érzem, ez a díj nem egy személynek szól, hanem egy közösségnek, a XI. kerületi IKSZ tagságának, akikkel közösen sikerült megszervezni a rendezvénysorozatokat.

2011-ben indítottunk egy Budapest-politika témájú beszélgetéssorozatot, amelynek első vendége Hoffmann Tamás polgármester úr volt, rajta kívül nálunk járt Kocsis Máté, Józsefvárosi polgármester, parlamenti képviselő, valamint György István főpolgármester-helyettes és Vígh László, sportlétesítményekért felelős kormánybiztos.

2012-ben a Nagy Horthy-vita címmel indítottunk sorozatot, amelyben történészeket kértünk fel, hogy árnyalják a napjainkban nagy vitákat kiváltó Horthy korszakot és a kormányzó szerepét. A sorozat két állomást ért meg, és idén júniusban következik a folyatatás.

Szintén 2012-ben meghívtuk az Európai Parlament magyar alelnökét, Surján Lászlót, kereszténydemokrata politikust, aki a magyar kormányt ért uniós támadások hátteréről tartott előadást. Idén előtérbe került a magyar gasztronómia, annak múltja, jelene, jövője, erényei és problémái egy beszélgetéssorozat keretében. Itt Vinkó József gasztronómus, a Magyar Konyha főszerkesztője volt az első vendégünk, a második pedig Bíró Lajos az egyik legismertebb magyar séf, ez a rendezvénysorozat is folytatódik.

A kulturális, közéleti rendezvényeink mellet drogprevenciós előadásokat is tartottunk középiskolásoknak, ahol a diákok kortársaiktól kaphattak hiteles tájékoztatást a kábítószerekről és használatuk veszélyeiről.

Az Újbuda Újság és a televízió szerkesztősége ezúton is gratulál a közéleti Morus-díj 2013. évi díjazottjának: Dergán Ádámnak

LEGFRISSEBB
×