Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 26. vasárnap, Vanda, Paula

60+ Médiaműhely: Születésnapi csomag és skype a könyvtárban

Ha Ön egy kiállítást szeretne megnézni, gondolt-e arra, hogy könyvtárba menjen? Ha egy különleges ajándékkal szeretné meglepni ismerősét eszébe jut-e a könyvtár? Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) "különleges" szolgáltatásairól beszélgettem Szabó Krisztina sajtóreferenssel

Mit takar a "Születésnapi csomag”"


Körülbelül 10 éve vezettük be a csomagot, ami nagyon népszerű - évente kb. 8000 megrendelésünk van belőle. Ez a szolgáltatás egy adott nap (valakinek a születésnapja) sajtójából kínál összeállítást. Az OSZK a legtöbb magyar vonatkozású sajtótermékből őriz példányokat. Az újságok eredeti példányából készült digitális másolatot nyomtatjuk papírra. A megrendelő ki is válaszhatja, hogy milyen újságokból készüljön a válogatás.


Milyen szolgáltatást nyújt a skype? Kik veszik igénybe?


A skype szolgáltatás bevezetését a technika fejlődése indokolta. Napi egy-két hívás érkezik skype-on. Magyarországon élő magyarok (nagyon kis mértékben külföldiek) és külföldön élő magyarok veszik igénybe a szolgáltatást, akik a világhálón böngészve rátalálnak a könyvtár honlapjára. Lehetőség van még kérdések feltételére a könyvtár „libinfo” szolgáltatásának keretén belül, mely chat alpon működik. A válaszadás 2 munkanapon belül történik meg.


Láttam, könyvek restaurálásával is foglalkoznak. Kik veszik igénybe ezt a szolgáltatást? Melyik volt a legrégebbi könyv, amit restauráltak?


Sok magánszemély is érdeklődik a szolgáltatás iránt, de főképpen intézményeknek dolgozunk. Az utóbbiak pályázat útján nyerik el a restaurálás költségét
A restaurátor-műhelyben készült legrégebbi munka egy IX. századi, pergamenből készült pápai oklevél javítása volt, mely az esztergomi Prímási Levéltárból került hozzánk.
A legrégebbi könyv, egy 1279-ben készült Psaltérium volt az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárból.
A műhelyben folyt a 80-as években az úgynevezett „Corvina program”, melynek célja a Magyarországon fellelhető és rossz állapotú Corvinák - melyek 2005-től már az UNESCO Világ Emlékezeti listáján szerepelnek - megmentése, restaurálása volt.


A nemzeti könyvtár kiállításai mennyire népszerűek?


A kiállítások rendszeresek. A könyvtár minden évben rendez egy nagy kiállítást, de a gyűjtemények külön is rendszeresen készítenek kisebb kiállításokat. A nagy kiállítások rendkívül népszerűek, igen sokan látgatják őket. Ilyen most a nyelvemlékeinkről szóló bemutató is.


Remélem, felkeltette érdeklődésüket az Országos Széchenyi Könyvtár - az általa kínált lehetőségekkel - és a kiállítások is sok örömöt jelentenek majd Önöknek.

(sztroma) - 60+ Médiaműhely (2010. 02. 05.)

LEGFRISSEBB
×