Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

60+ Médiaműhely: Szembesítés és hazugság

Október harmadik és negyedik hete.

Újra nyakamba veszem a táskámat és indulok számlálni. Optimista vagyok. Most már befejeződött az internetes kitöltés. Megkaptam az utolsó értesítést. Tisztán látom, hogy a megkapott 140 címből 70-en, tehát a fele nélkülem oldotta meg a feladatot. A KSH örülhet! Dolgoznak a gépeik.


Címjegyzékem elég tarka képet mutat. Igyekszem a lukas sorokat befoltozni. Most kiderül ki, ki zavart el a netes kitöltés ígéretével, de mégsem élt vele.


Kopogás, csengetés felháborodás. Működik a hazug ember és a sánta kutya effektus. Akad, aki elnézést kér. Elfelejtette, hogy nem engem választott először. Kitöltjük a nyomtatványt. Én olvasom a kérdéseket, ők válaszolnak. Megpróbálok uralkodni magamon. Van, amikor sikerül. Ennyi emberi hazugsággal rég nem találkoztam. Megdöbbentő, hogy mennyire nem veszik komolyan az egészet.


Szinte mindenki beszél 2-3 idegen nyelven! A többség magasan képzett, diplomás! Még az sem élt külföldön soha, akiről látszik, hogy nem európai. Érdekes. Nem tudtam, hogy Magyarország ilyen nagy. Annak idején biztos nem figyeltem az iskolában.


Az albérlők egy külön kasztot alkotnak. Félnek, bizalmatlanok, kiabálnak velem. Persze - adómentesen fizetnek a főbérlőknek. Nem adóhatóság vagyok! Van, aki megérti, hogy engem nem érdekelnek a különféle kiskapuk. Nekem az lenne a fontos, hogy a lakást és a benne élő emberek számát rögzítsem.


Az egyik idős hölgy érdekes dolgot mesélt: az emberek nem szeretik, ha nyilvántartásba veszik őket. Még mindig, vagy újra félnek. Féltik a megszerzett vagyonukat, vannak rossz tapasztalataik. Megdöbbenek. Nem értem! A népszámlálást nem az aktuális kormány rendelte el. Az uniós államokban is van. Nagyon kíváncsi lennék, hogy ott hogy állnak hozzá.


Ellenőrömnek mondom tapasztalataimat. Higgadtan, mosolyogva közli, hogy el kell hinni a válaszokat. Nem értek egyet vele!


A terület, amit bejártam, lakóhelyem. Nagyjából ismerem az itt lakókat, ők is engem! Mégis hazugságok tömegével találkoztam. Nem irigylem azokat, akik ezekből az adatokból majd dolgozni akarnak. Milyen pillanatképet készítenek rólunk? Milyen képet festettünk mi magyarok magunkról? Tisztában van-e a KSH ezzel? Nem tudom a választ ezekre. Amit tudok az az, hogy mélységesen csalódtam. Soha többet ilyen munkát nem vállalok, az biztos.


A pénz. Ne kérdezzék mennyit kerestem. Majd 60 nap elteltével - ezt a tájékoztatást kaptam - megtudom.


Eddig tartott ismerősöm naplója. Beszélgetve vele megdöbbentem, és elgondolkodtam. Lehet, hogy megpróbálok a benne felmerült kérdésekre én választ keresni. Egy dolog azonban biztos, nem túlozta el a dolgokat. Beszéltem más számlálóbiztosokkal is. Hasonló képet festettek ők is. Ilyenek vagyunk?!

sztorma 60+ Médiaműhely (2011. 11. 11.)