Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

60+ Médiaműhely: Képek a falon

Mit gondol, hogyan kapcsolódik Újbudához Weber János, Kátai Gábor, Richter Gedeon és Than Károly? Tudom, e kérdésre kevesen tudják a helyes választ, pedig gyakran találkoznak velük.

A 'megfejtéshez' elég elmenni a Villányi úton lévő patikába! Ön, kedves olvasó, aki oda jár felnézett-e valaha a falra? Ott van 12 híres, a hazai gyógyszerészet kimagasló egyéniségének portréja. Ha látta is őket, megkérdezte a gyógyszerészt, hogy kik ők? Ugye nem. Bevallom, évekig én sem kérdeztem meg, csak kiváltottam a gyógyszeremet és mentem tovább.

Dr. Kissné Tavaszy Mariannal, a patika vezető gyógyszerészével a képekről és a patikáról beszélgettünk.

Gyakran kérdezik meg az ide betérők, hogy kiket ábrázolnak a fotók?

Nem. Elvétve érdeklődik csak egy-egy beteg. Ha megkérdezik, szívesen elmondom. Richter Gedeon nevét mindenki ismeri, Than Károlyról nem mindenki tudja, hogy gyógyszerész is volt, nem csak vegyész. A régebbi nagy gyógyszerészeket nem ismerik, nem ismerjük.

Szép emléket állított nekik. Miért fontos ez? Más patikában még nem láttam hasonlót sem.

Gyógyszerész családból származom. A negyedik generációt képviselem. Ahogy látja, itt nem nagyon vannak reklámok. Ami van, az is régi, klasszikus reklám. Számomra fontos, hogy a régi patikák hangulatát adjuk valamelyest vissza. Ezt idézi a fotókon kívül a bejáratnál látható hagyományos patikákra jellemző két embléma is. A ház homlokzatára nem merném kitenni, itt bent azonban kevesen veszik észre.

Ezért nem egy szentről nevezték el ezt a patikát, mint a gyógyszertárakat általában?

Nem egészen. 1963-tól van itt a Villányi úton patika. Igaz eleinte nem itt volt, hanem az utca túloldalán. A névválasztásról annyit, hogy a ház hangulata is meghatározó volt. Nem illett volna ide egy szentről elnevezett gyógyszertár. Itt vagyunk a Villányi úton. Mindenki úgy ismer minket, mint 'Villányi úti patika'. Az évek során 'családi patika' lettünk. Ritkán téved be 'idegen', aki először jön hozzánk.

Családi patika? Ezt még nem hallottam. Mitől az?

Mi még készítünk pirulákat, kúpokat, azaz magisztrális készítményeket. Van erre is igény. Ezt a betegeink és a környéken dolgozó háziorvosok is tudják. Nagyon korán, az elsők közt vezettük be, hogy bankkártyával is tudnak nálunk vásárolni. 1997-től működik ez a lehetőség. Az idősebbek is megkedvelték. Sokan a nyugdíjat is számlára kapják. Biztonságosabb.

Fontosnak tartjuk, hogy ha valaki bejön, hogy „kérek valamit fejfájásra” megkérdezzük, hogy a vérnyomása rendben van-e. Megmérjük, ha eltérés van, orvoshoz irányítjuk. Nem csak vérnyomást mérünk, hanem vércukorszintet is. Ezt nevezik gyógyszerészi gondozásnak. Igény van erre is. Kialakítottunk egy szeparált részt, ahol a beteg a gyógyszerésszel zavartalanul tud beszélni, nem hallja és látja más. Tanítványainkat - oktató gyógyszertár vagyunk - is ebben a szellemben neveljük.

Mennyire befolyásolják gyógyszerfogyasztásunkat a reklámok?

Van hatása, de nem akkora, mint gondolná. Volt, hogy úgy kerestek gyógyszert, hogy a „lila reklámban látottat kérném”. Nekünk napra készen kell lennünk reklámokban is. Tudnunk kell a gyógyszer hatóanyagának összetételét. Sokszor ugyanazt tartalmazza több, más néven futó készítmény is. Meg kell kérdezni a beteget, hogy nem érzékeny-e egy-egy összetevőre, szed-e valami más gyógyszert, ami módosítja a recept nélküli készítmény hatását. Nem haszontalan a reklám utolsó mondata: 'kérdezze meg gyógyszerészét!'

Ha legközelebb betéved a Villányi úti patikába, nézzen fel, és ott láthatja Weber János, Sadler József, Láng Adolf Ferenc, Kátai Gábor, Rozsnyai Mátyás, Than Károly, Winkler Lajos, Richter Gedeon, Kazay Endre, Schulek Elemér, Kabay János és Szebellédy László gyógyszerészek fényképét. Ők a betegekért dolgoztak, ugyanúgy, mint a mai gyógyszerészek.

A gyógyszertár 1998-ban megkapta az 'Év patikája' címet.