Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

60+ Médiaműhely: Fülre ható

Jó ideje fáj a fülemnek az, amit a televízióban hallok. Rádiót nem igen hallgatok, de gondolom, ott is hasonló jelenséggel találkozunk, ha egy-egy kereskedelmi csatornára tévedünk. Sérti a fülemet a sok hadarás.

Sokszor elcsodálkozom a feliratokon, hol egy névelő, hol az alany hiányzik. Az idegen szavak egyre jobban kiszorítják a magyar megfelelőjüket.


Miért romlott meg így anyanyelvünk? Ma már mindenki mikrofont ragadhat? Ezek és sok fülsértő hang miatt kerestem meg Dr. Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió nyugdíjas főbemondóját, aki a tiszta, érthető beszéd egyik etalonja.


Önnek, mint tanárnak, nyelvésznek nem sérti a fülét az, amit hall?

- De igen! Ezért nézek inkább természetfilmeket a televízióban. A rádió, televízió egységesíti a beszédet. A helyes és helytelen dolgokat is átadja.


Miért romlik ennyire beszédünk?

- Felgyorsult az életritmusunk. Elszoktunk a beszédtől. A szinkron is a gyors beszéd felé terel minket. Az SMS, az internet is ront a stílusunkon. Rövidítünk, szótagokat hagyunk ki. A másik fél így is megérti. Sok információt kell átadni rövidebb idő alatt.


Valaha volt egy úgynevezett mikrofonengedély. Nem szólalhatott meg akárki a rádióban, televízióban. Voltak anyanyelvi műsorok.

- A mikrofonengedély mára majdnem teljesen megszűnt. Az anyanyelvi műsorokra nincs pénz. A diákok nem szeretik a nyelvtant. A helyes szép beszédet már az óvodában kellene tanítani. Az igény erre intelligencia kérdése.


1997-ben Kazinczy-díjas lett. Emlékszem, azokban az években nagy nyilvánosságot kaptak a szépkiejtési versenyek. A Kazinczy díjnak hírértéke volt. Napjainkban nem nagyon hallunk erről.

- Tanítványaim - retorikát tanítok a Központi Papnevelő Intézetben - részt vesznek most is a Kazinczy versenyen.
Széphalmon múzeuma is van a magyar nyelvnek.


Mielőtt Önhöz jöttem volna tartottam egy kis 'közvélemény kutatást'. A legtöbb embernek a Kossuth Rádióban elhangzott - már nem az Ön hangján megszólaló - harangokat bemutató pár perc jutott eszébe.

- 2000 pünkösdjén indult el a magyar harangok történetét bemutató sorozat. Minden héten más-más templom harangja szól délben, a Kossuth Rádióban. Ennek voltam narrátora, amíg igény volt rá. Több mint 300 harang - határon túli is megszólalt ebben a műsorban.


Dr. Bőzsöny Ferenc 2000-ben a magyar nyelv ápolásáért és magas szintű közreadásáért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. 1973-ban nyelvészetből doktorált, a Magyar Nyelvtudományi Társaság tagja. 'Aki a harangért szól…' címmel könyvet írt.


Szerintem az egyik legszebben beszélő bemondó, előadóművész. Ha honlapjára 'téved' biztos igazat ad nekem.


Kiegészítés:
Az Országgyűlés döntése alapján: November 13. a magyar nyelv napja.
1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, mely szerint a magyar államnyelv lett.

sztorma 60+ Médiaműhely (2011. 10. 05.)