Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 6. hétfő, Csaba

60+ Médiaműhely: Erőszak, agresszió, szemérem

Ez a három szó fontos szerepet tölt be életünkben, és gyermekeink közösségi életében. Mire gondolok? Megmagyarázom!

Az elmúlt tanév hangos volt az iskolai erőszaktól. A nyári vakáció alatt több súlyos - gyerekek által elkövetett - agresszióról szóltak a híradások. A legtöbb érintett felnőtt pedig szeméremből nem fordul szakemberhez.

Ha az erőszak szót hallja, gondolom, a tettlegesség jut először az eszébe! Gondolná, hogy a csúfolás, cukkolás, kiközösítés, fenyegetés is erőszak?

Hogyan előzhető meg, mikor forduljuk szakemberhez? Miről ismerhetjük fel az iskolai erőszakot? Mennyire van jelen kerületünkben az iskolai erőszak?

Ezekkel kérdésekkel kerestem meg a kerületi Rendőrkapitányságon Sipos Ibolya hadnagyot, aki készségesen válaszolt kérdéseimre.

Mennyire erőszakosak iskolásaink?

Életkori sajátosságnak is lehet tekinteni a gyermekek időnkénti 'tettlegességét'. Amikor valami miatt összeverekednek, nem is gondolnak arra, hogy ez már erőszak. Sokszor 'jó balhénak' tűnik társaik körében az erőfitogtatás. A lelki erőszak sokkal rosszabb a testi erőszaknál!

A miértre lehet választ adni?

Sokat számít a családi háttér. Akik erőszakos családban élnek, azt a viselkedési mintát követik. Erőszakosabb játékokat játszanak. Jobban szeretik az ilyen videó és számítógépes játékokat, sajnos! Szabadidejük nagy részét felügyelet nélkül töltik, 'vagánykodnak'. Sokszor a szülőnek nincs rálátása a baráti körre, nem ismeri őket. Nem tudnak beszélgetni arról, hogy nem a legjobb haverokkal töltik az időt.

Mely életkorra jellemző leginkább az agresszió? Egyáltalán mit nevezünk agressziónak?

Agresszió minden olyan viselkedésforma, amelynek célja másnak sérelmet vagy kárt okozni. Az erőszak gyakran agresszióval párosul.

Az általános iskola alsó évfolyamaiban nem nagyon fordul elő agresszió, ez már az idősebb, felső tagozatosokra és középiskolásokra jellemző.

Iskolafüggő sajnos, hogy mennyire van jelen, és megjelenik-e az iskolai életben.

Megelőzhető az iskolai erőszak?

Ha az iskola kéri, nagyon szívesen tartanak kollégáim is és én is erről órát a gyerekeknek. Ilyenkor nagyon jól el tudunk velük beszélgetni. Látszik rajtuk, hogy érdekli őket a téma, és elgondolkodnak a bemutatott filmen. Csak félve jegyzem meg, hogy kevesen veszik igénybe ezt a lehetőséget!

Hogyan ismerheti fel a szülő, hogy iskolai erőszak áldozatává vált a gyermeke?

Zárkózottabb, szomorúbb lesz, nem akar iskolába menni. Ezek az első intő jelek! Megjegyzem, a tanárnak is észre kéne venni ezeket a jeleket és beszélni kéne a gyerekkel, a szülővel. Egy gyermek sose fogja otthon elárulni, hogy ő az osztály vagy iskola 'céltáblája'.

Mikor és hogyan szerez tudomást a rendőrség ezekről?

Mi már csak a durva agresszióról szerzünk tudomást. Ilyen a testi sértés és a rongálás. Ezeket jelzi az iskola. Az erőszak előttünk rejtve marad! Az iskola 'házon belül' próbálja az erőszakos cselekményeket megoldani.

Ki íratja be gyermekét egy olyan iskolába, melyről elterjed, hogy erőszakosak a tanulók, netán az agresszió is jelen van! Oda a több évtizedes hírnév!

Milyen 'szankciókat' von maga után egy-egy ilyen feljelentés, amit az iskola tesz? Van-e visszatartó ereje?

Életkortól függ a szankció. Már az is gondolkodásra ösztönzi az elkövetőt, amikor a szülővel együtt be kell jönnie a rendőrségre. A szűkebb környezet is tudomást szerez mindenről a környezettanulmány elkészítésekor.
A bíróság mediációt is felajánlhat (pl.: rongálásnál), mely jóvátételt jelent - itt egy úgynevezett facilitátor (békítő) segít; ilyenkor az elkövető(k) és szüleik maguk hozzák rendbe, térítik meg az okozott kárt.

Mit tehet a szülő, ha gyanítja, hogy gyermeke iskolai erőszak alanya? Hova fordulhat?

Természetesen a rendőrséghez. Külön hangsúlyozom, hogy se a gyerek, se a szülő ne féljen segítséget kérni! Akár névtelenül, a telefontanú igénybevételével! Tudom nem könnyű, de meg kell tenni! Írhat levelet, e-mailt is.
Személyesen is megtehetik a bejelentést a kapitányságon. Itt hozzáértő, sokat látott kollégák tudnak segíteni. Sokszor pontosabb képet kaphatunk a személyes találkozáskor, mert az 'apró dolgok' is fontosak!

Természetesen az iskolákban jelen lévő gyermekvédelmi felelőssel is felvehetik a kapcsolatot. Ők is tudnak segítséget adni, ha 'ciki' a rendőrséghez fordulni.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2010. 10. 01.)

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.