Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 10. péntek, Zsolt

239-es gyors autóbusz beindítása

Ismét közlekedik a 239-es gyors járat. Éves szinten mintegy 48 millió Ft-os költség-növekedést vállalt fel a BKV Zrt. a XI. kerületi utasok jobb kiszolgálása érdekében.

A Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága 2007. január 24-ei döntése alapján 2007. február 1-jétől beindítjuk a 239-es gyorsjáratot, amely részben megegyezik a 2006. évi metrófelújítás idején közlekedett 239-es gyorssal.

Az új 239-es gyorsjárat Gazdagréti lakótelep – Kazinczy utca (Uránia) végállomások között közlekedik.

Gazdagrétről a 139-es gyors útvonalán indul, a Fehérló utcáig a 139-es gyors megállóin kívül a Lapu utcában a Neszmélyi úti megállóban is megáll. További megállóhelye Hegyalja úton az Avar utcai megállóhely, majd a belvárosban a Ferenciek tere, Astoria, végállomása pedig az Uránia Filmszínház előtti megállóhely. Később, a fordulási feltételek megteremtése esetén a járat Blaha Lujza téri hosszabbítását tervezzük.

Gazdagrét felé az Urániával szembeni Kazinczy utcai megállóban lehet felszállni, a belvárosban megáll az Astoriánál, a Ferenciek terén, majd a Mészáros utcánál, ezt követően Fehérló utcától Gazdagrétig ismét minden érintett megállóban, Budaörsi úton a 139-es gyors által kihagyott Nagyszeben úti és Gazdagréti úti megállókban is.

A 239-es gyorsjárat hétköznapokon reggel és délután közlekedik. Reggel Gazdagrétről 5.50 és 9.00 között, délután az Urániától 14.17 és 18.47 óra között indul. Követési ideje a reggeli órákban 5-7 perces (ehhez a sűrűséghez felhasználjuk a ma Sasadi úttól induló garázsmeneti járműveket is), délután 10 perces. A vonalon elsősorban csuklós autóbuszok közlekednek, csak reggelente fordulnak elő 1-1 indulást teljesítő alacsonypadlós szóló járművek a vonalon.

A 239-es gyorsjárat indításához szükséges járműveket egyrészt a 139-es gyorsról csoportosítjuk át, másrészt többletkiadásból biztosítjuk. Számítunk arra, hogy sokan választják a Déli pályaudvar helyett a közvetlen belvárosi járatot, így a 139-es gyorsjárat, amely a kisebb ritkítás mellett is reggel 4 perces, délután 6 perces követéssel jár, el tudja vinni utasait.

Az eddigi 139-es gyorsjárat teljesítményeit a február 1-jétől közlekedő 139-es gyors és 239-es gyors együttes teljesítményével jelentős többletet, éves szinten mintegy 48 millió Ft-os költség-növekedést vállalt fel a BKV Zrt. a XI. kerületi utasok jobb kiszolgálása érdekében.

BKV (2007. 01. 26.)

LEGFRISSEBB
×