Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. szombat, Károly, Karola

Ustron

             

Ustron Lengyelország déli részén, a Visztula partján helyezkedik el. A város elsősorban idegenforgalmi turisztikai központ, gyógyvizére a lengyel egészségügyi rehabilitációs szállodai rendszere épült ki. A település közkedvelt kirándulóhely, egészségügyi központ, télen pedig a téli sportok közkedvelt helyszíne. Jó levegője, csodálatos természeti adottsága, a környék hegyeinek lankái, a helyi gasztronómiai specialitások a magyar emberek számára különlegességeknek számítanak.

   

Ustron 1997 óta testvérvárosa Újbudának. Az ustroni együttműködés ötletgazdája az újbudai Lengyel Kisebbségi Önkormányzat volt, évek óta figyelemmel kísérik és segítik a két település együttműködését.

A két város között kevés a hasonlóság, de a gyógyvíz hasznosítása mindkét helyen nagyon fontosnak értékelhető. A város polgármestere Ireneusz Szárzec szakmai delegációt is szervezett a Gellért Fürdő működésének tanulmányozására.

  

Szoros kapcsolat alakult ki Ustron és Újbuda között a gyerekcsere üdültetés, az amatőr művészeti csoportok és képzőművészek cseréje során. Ustron az ifjúsági kapcsolatok terén is nyitott, minden évben rendszeres konferenciára hívják partnervárosaik középiskoláit egy-egy közös téma kidolgozására. Rendszeresek a labdarúgó csapatok cseréje. Sikeresek voltak a Weiner Quintett, a Babszem Táncegyüttes fellépései az Őszi Városi Napon. Újbudán is több alkalommal lépett fel Ustron népművészet jeles képviselője a Cantoria Együttes, és a Festészet Napján is sikerrel mutatkozott be munkáival néhány lengyel festő.

  
2009-ben új programot indítottak: ustroni fotósok készítettek felvételeket a XI. kerületben, és Gáti György újbudai fotóművész Ustronban örökítette meg az ott élők mindennapjait, úgy ahogy ő látta. A két kiállítás kölcsönösen bemutatásra kerül a két település kiállítóhelyein.

  

Közös történelmi hagyományaink és a V4-ek együttműködése nagymértékben erősíti közös fellépésüket. Rendszeresen részt vesznek a Magyar–Lengyel Barátság Napján, és a Magyar Lengyel Partnervárosi Konferenciákon is. Kihasználják az Európai Bizottság EU a Polgárokért Program támogatási lehetőségét, és közös pályázatok megvalósításával bevonják a lakosságot, a civil szervezeteket, az ifjúságot az együttműködésbe. (V4 Pályázat 2008-ban Újbudán, Polgárok a Polgárokért Program Ustronban: 2014-ben a „Civil szervezetek és a helyi társadalom” címmel, „Kulturális Örökségvédelem” 2010. Újbuda, „Az időskori aktivitás 60+ Program Újbudán, 2015-ben.)