Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 24. hétfő, György

Erősödött a szociális jelenlét az extrém hidegben

A korábbi esztendők gyakorlatának megfelelően 2016 novemberében Molnár László alpolgármester a téli krízisidőszakra való felkészülést célzó egyeztetésre hívta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a XI. kerületi közterület-felügyelet, Budapest Főváros Kormányhivatala XI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya, továbbá a XI. kerületi rendőrkapitányság illetékeseit. A tanácskozás alapján fokozottan együttműködnek a területen dolgozó szakemberek.

Újbuda Önkormányzatának a XI. kerületben tartózkodó hajléktalanok ellátására hosszú évek óta ellátási szerződése van a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel (1125 Budapest, Szarvas Gábor u. 58–60.), amely utcai szociális munka, nappali melegedő és hajléktalan személyek éjjeli menedékhely szolgáltatásokat nyújt az érintetteknek.

2017. január 7-étől, az extrém hideg beköszönte óta folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot a terület szakemberei. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kérésére a Magyar Honvédség 250 takarót biztosított a rászorulóknak. Az egyesület diszpécserszolgálata naponta átlag 60 telefonhívást kap a budai területről. A szeretetszolgálat krízisautója reggel 8 és éjjel 2 óra között terepen teljesít szolgálatot, a kiegészítő utcai gondozószolgálattal közösen végez ellenőrzéseket, és minden esetben megteszi a megfelelő intézkedéseket, szükség esetén a szabad ég alatt tartózkodókat a menedékhelyre szállítják.

Az utcai gondozással foglalkozó kollégák folyamatosan látogatják a veszélyeztetett helyeket, tájékoztatást és segítséget nyújtanak a menedékhelyre kerüléshez. Az esti időszakban a kiegészítő utcai gondozószolgálat is segít, fokozott figyelemmel kísérik a helyszíneket, támogatják a krízisautó munkáját. Önkéntesek bevonásával erre az időszakra teajáratot is indítottak, és a mozgó orvosi rendelő is szükség szerint azonnal segíti a munkát.

A jelenlegi krízisidőszakban a szeretetszolgálat napi jelentésekben informálja az önkormányzatot az ellátás legfontosabb adatairól, körülményeiről. A példás összefogás és a szakemberek helytállásának eredményeképpen mindeddig nem érkezett a XI. kerületet érintő jelzés az extrém időjárás okozta kihűlésről, halálesetről.

Újbuda

LEGFRISSEBB
×