Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. szombat, Károly, Karola

Beregszászi járás

                         

A XI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 1999-ben kötött együttműködési megállapodást a Beregszászi Járással.

     

Az Önkormányzat célja elsősorban a Kárpátalján élő települések támogatása és a segítése, valamint az Újbudán és a határon túl ott élő emberek megismerése, és a különböző korosztályi csoportok közötti kapcsolat kialakítása, illetve ennek segítése volt.

    

Ebben az időben több nyugdíjas egyesület kereste fel a történelmi településeket, és kialakult a diákok cseréje, egyházi és civil szervezetek utazása.

   

Jelentős adományokat Benére, Csetfalvára, a Tisza parti községekbe a 2001. évi nagy árvizek idején indított az Önkormányzat közösen az egyének és civil szervezetek által gyűjtött ruhákkal, takarókkal, fűtőanyaggal.

   

Az elmúlt időszak alatt a következő településekkel alakult ki együttműködése Újbudának:

   

Beregszász város: Három éve kiemelten támogatja Újbuda Önkormányzata a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének felújítását, a speciális cseréptetőt és a tantermek felújítását, bővítését. Kialakult az együttműködés a Kárpátaljai Magyar Kulturális Egyesülettel, melynek eredménye az „Nemzeti Összetartozás Napja” közös eseményeinek szervezése 2016-tól.

    

Bene Község: Az együttműködés alatt létrejött az új Faluház, mely az ukrán háború előtt nemcsak a település közigazgatásának, hanem a községi falusi turizmus megalapításának is fontos helyszíne volt. Itt működik a könyvtár is, melynek kialakításában Újbuda jelentős részt vállalt 2015-ben az Önkormányzat jelentős támogatást biztosított az óvoda vizesblokk-cseréjéhez, míg ezt megelőzően az orvosi rendelő volt a támogatás fő színtere.    

Több mint 10 éve folyamatos a két település gyerekcsere üdültetése, a háború miatt 2014 óta csak a benei iskolások jönnek az újbudai iskolák táboraiba.

   

Borzsova: 2015-ben a Magyar Miniszterelnökség felhívására a partnertelepüléseknek odaítélt anyagi támogatás felét a beregszászi járás nagycsaládosai kapták beiskolázási segélyre, a másik részét pedig Borzsova Község óvodájának vizesblokk felújítására fordíthatták.

   

Jánosi: Elsősorban az Újbudai Polgármesteri Hivatalnak van hosszabb távú kapcsolata a községgel, a két labdarúgócsapat több éven keresztül vett részt egymás barátságos mérkőzésein, a Beregszászi Napokon, és a Szent István Labdarúgó tornán.

   

Mezőgecse: A település őrzi a helyi népi hagyományokat, és évek óta működik a népi együttese is. A táncosok színes repertoárjának bemutatására 2016-ban a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából került sor, a Fonó budai Zeneházban.

          

**************

Friss hírek:

A nemzeti összetartozást ünnepelték a Fonóban