Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 19. péntek, Emma

Ho Si Minh-város 1. kerülete

Az 1. kerület Ho Si Minh-város közepén helyezkedik el.

A kerületet az egykori 1. és 2. kerületek alkotják (volt Saigon), melyek 1976-ban olvadtak össze. Területe 7.721 km2, lakosainak száma 197.494 (2013-ban), népsűrűsége 25.587 fő/km2. Északi területe a Binh Thanh kerülettel és a PhuNhuan kerülettel határos a ThiNghe-csatorna mentén; a 3. kerülettől a Hai BaTrungutca és a NguyenThi Minh Khai utca választja el. Keleti része a 2. kerülettel határos a Saigon-folyó mentén. Nyugati része az 5. kerülettel határos, a NguyenVan Cu utca vonalán. Déli része a 4. kerülettel határos a Ben Nghe-csatorna mentén.

     

A kerület 128 városi és központi hivatalnak ad otthont, különösen fontos intézmények a Nemzetgyűlési Hivatal, a Kormányhivatal, Ho Si Minh-város Népi Bizottsága, a város Külügyi Osztálya, valamint a városi párt- és szakszervezetek, illetve a központi hivatalok irodái és hírügynökségei találhatók itt. Az 1. kerület 28 külföldi intézménynek is székhelye, ezek a Vietnammal diplomáciai kapcsolatban álló országoknak a konzulátusai és képviseletei, különös tekintettel az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Japán, Kína és Kanada konzulátusaira.

    

Az 1. kerület Népi Bizottságának címe jelenleg: 1. kerület, Ben Nghe választókerület, Le Duan utca 47. A kerületet elnöki minőségben Trail The Thuan úr irányítja, 3 alelnökkel. 12 osztálya és 13 alosztálya van, továbbá: 7 lineáris szervezeti felépítésű hivatal, 1 közhasznú vállalat, a 10 választókerület Népi Bizottságai, 45 iskola és oktatási intézmény. Az 1. kerület Népi Bizottsága minden tevékenységéről az 1. Kerület Pártbizottságának és Ho Si Minh-város Népi Bizottságának köteles jelentést tenni, továbbá végrehajtani az állami irányítási határozatokat a kerületben, tekintettel az élet minden területére, illetve érvényre juttatni a polgárok törvényes érdekeit és jogait, az érvényes jogszabályokkal összhangban.

   

Az 1. kerület Népi Bizottsága és a szakmai alosztályai a demokratikus centralizmus elvei alapján hajtják végre a határozatokat. Míg az 1. kerület Népi Bizottsága a kollektív irányítás alapján menedzselt, addig a szakmai alosztályokat azok vezetői irányítják; minden egyén felel a szervezetben végzett munkájáért és a kijelölt tevékenységek elvégzéséért, valamint az elnök és a személyzet iránt egyaránt felelősséggel tartozik.

   

A helyi és a nemzetközi látogatók számára az egyik legnagyobb városnézési attrakció az 1. kerületben a Nguyen Hue sugárút sétálótere 670 méteres hosszával és 64 méteres szélességével. A sugárút teljes hosszúságában, Ho Si Minh-város Népi Bizottságának székhelyétől egészen a Bach Dang rakpartig gránittal van kikövezve, továbbá 2 szökőkút és növények hálózata található rajta. A tér alatt egy földalatti hálózat húzódik, figyelőközponttal és a víz, a zene és a fények vezérlőközpontjával, modern mosdóhálózattal stb. Ho Si Minh elnök emlékműve, az egész Nguyen Hue sugárút sétáló terének csúcspontja,Ho apó (a vietnamiak így szólítják kedveskedve Ho Si Minht) születésének 125. évfordulójára készült el. A Nguyen Hue sugárúton hivatalos nyílt téri ünnepségeket, gyűléseket, felvonulásokat, utcai fesztiválokat, virágünnepeket és más aktivitásokat szoktak rendezni, mint például a város kulturális, sport és művészeti rendezvényeit.

    

A Ben Thanh piac 13.056 m2alapterületen fogadja az átlag napi 10.000 vásárlót és látogatót. A 11 vállalatot magába foglaló piacnak 1.437 pultja és 6.000 eladója van. Négy főkapuja van és 12 kisebb bejárata a piac mind a négy oldalán. A Ben Thanh piacot tartják az egyik legnagyobb piacnak abban az értelemben, hogy mindenféle termék és áru megtalálható benne, az olcsóságoktól a csúcsminőségig, a szigorúan válogatott élelmiszerekkel együtt. Van itt minden egész évben a hagymától, chilitől, zöldségtől, haltól, gyümölcstől kezdve egészen a cukrásztermékekig, ruházatig, lábbeliig, táskákig, elektromos és elektronikus berendezésekig, illetve szuvenírekig.

   

Az 1. kerület bővelkedik különféle fokozatú híres oktatási intézményekben. Itt találhatók az ország legmagasabb színvonalú oktatási létesítményei, az óvodáktól a felsőoktatásig (pl. Május 19-e Óvoda, Tran Hung Dao Általános Iskola, Tran Dai Nghia Középiskola, HoSi Minh-város Társadalomtudományi és Bölcsészettudományi Egyeteme stb.). A felszereltségük korszerű, így téve eleget a modern oktatás és tanulás követelményeinek; az egész közösség fokozott figyelemmel és erőfeszítéssel valósította meg a kellemes és barátságos tanulókörnyezetet.