Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. szombat, Károly, Karola

Bahçelievler

                 

Isztambul egyik külső városrésze, mely a főváros európai oldalán, az Atatürk Nemzetközi Repülőtértől 10 percre helyezkedik el. Területe 16,17 km2, lakóinak száma 570 000 fő.

 

A kerület neve magyarul „kertes házat” jelent, mely a városrész történetének első időszakára utal. Ez a városkép idővel megváltozott, ma már elsősorban az 1980-as években épült magas tömbházak, megvilágított forgalmas utak, bevásárlóközpontok a jellemzőek.

Az utak tehermentesítése céljából új hidakat és aluljárókat építettek, melyekre nagy szükség van a textilgyárak és a többi kisvállalkozó forgalmának lebonyolításához.

Négy egyetem, számos magán és állami iskola, kórház működik a kerületben. A városrész látványossága még az Unverdi Bevásárlóközpont, az Unverdi Mozi és az Omur Kávézó.

 

A testvérvárosi kapcsolat kezdete Magyarország tiszteletbeli konzuljához, Osman Sabhaz nevéhez fűződik, aki azzal a javaslattal kereste fel dr Hoffmann Tamás polgármestert, hogy Újbuda és az Isztambul Bahcelievler kerülete partnervárosi kapcsolatot alakítson ki.

Mivel a két ország együttműködését személy szerint is fontosnak tartja, ezért konzuli munkája során kezdeményezi a települések közötti kapcsolatok felvételét.

 

A két városrész polgármesterének első hivatalos találkozójára 2016. május 13-án került sor. A török delegációval több vállalkozó is érkezett Újbudára. Osman Develiouglu és Dr Hoffmann Tamás polgármesterek ünnepélyes keretek között aláírták az együttműködési megállapodást, majd a vendégek ellátogattak a Parlamentbe, a felújítás alatt álló Gülbaba türbéhez, másnap pedig Esztergomban a Duna parti török kávézóhoz.

 

2016. május 13-án sort került Bahcielevler és Újbuda polgármestereinek találkozójára. Ezen a napon írta alá Osman Develioglou és Dr. Hoffmann Tamás a két kerület közötti együttműködési megállapodást.

A delegáció szalagot kötött a Polgármesteri Hivatal előtt álló partnervárosi oszlopra is. (ld. képgalériánkat.)

 

Bahcelievler honlapja: http://www.bahcelievler.bel.tr/

    

Friss hírek:

Partnerkerületi találkozó 
2017. szeptember 13- 16-ig Újbuda delegációja Király Nóra alpolgármester asszony vezetésével Bahcelielevlerbe látogatott.A hivatalos programrészeként megtekintették a 800 000 fős kerület polgármesteri hivatalát, a hivatalban levő uszodát és művelődési házat, és eszmecserét folytattak a két kerület együttműködéséről.