Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. csütörtök, Lukács

Tóparti Újbuda Party

Több ezren mentek szeptember első, még nyárias hétvégéjén a Feneketlen-tóhoz, újbudaiak, fővárosiak és távolabbi vidékekről érkezők, hogy a Tóparti Újbuda Party kínálatából válogassanak. A kétnapos családi hétvége főszereplője ezúttal az egészség volt, de természetesen nem hiányoztak a gyerekprogramok és az elengedhetetlen zenei csemegék sem.

A hőségriadó jegyében készültek a fővárosiak szeptember első hétvégéjére, azonban Újbudán nem ez jelentette az őszköszöntő szenzációt. A Feneketlen-tó partvidékén, az árnyas fák menedékében a Tóparti Újbuda Party programjai ismét elsöprő sikert arattak. A majd másfél évtizedes hagyomány szinte minden eddiginél tartalmasabb kikapcsolódást kínált a családoknak és nem utolsó sorban olyan fontos és érdekes információkra lehetett szert tenni, amelyek így, egy csokorban sehol másutt fel nem lelhetők.

Családi egészségnap

Valamennyi kerületi egészségügyi intézmény felvonult és érdekes, sőt hasznos mérésekkel, szűrővizsgálatokkal várta az újbudaiakat. Az, hogy több százan vállalkoztak egészségi állapotuk átvilágítására, az nyílván annak is köszönhető, hogy a megszokott, sorban állós rendelői környezet helyett barátságos, könnyen hozzáférhető formában, egyszerűen zajlottak a tesztmérések.

Ráadásul tajkártya nélkül, névtelenül is lehetett vizsgálatot kérni. Miközben kifulladásig dolgoztak a szakképzett asszisztensek és tanácsadók, sajnos az Országos Vérellátó Szolgálat szakemberei kevesebb véradót fogadhattak, mint ahányra eredetileg számítottak. Népszerű volt azonban a fittségi vizsgálat - testsúly, izomerő, testösszetétel, gyorsaság, hajlékonyság testsúly és vérnyomásmérés -, a haskörfogat mérés, a vérnyomás-, vércukormérés, a PSA és a koleszterin vizsgálat, valamint a testsúly és a testtömeg index mérése.

Ezek mellett ugyancsak nagy érdeklődés mellett zajlottak a bőrgyógyászati szűrések, a színlátás vizsgálatok és a cardionet számítógépes egyéni kockázatbecslő programra is sokan kíváncsiak voltak.A tapasztalatok szerint azok körében, akik a különböző méréseken részt vettek, az országos átlagnál kevésbé riasztó eredmények születtek.

Az egészségügy területéről szinte minden témában kaphattak tanácsot az érdeklődők, az általános tudnivalók mellett szó esett az allergiáról, a gyógytornáról, a gyógyszerekkel kapcsolatos információkról, a dohányzással való szakítás módszereiről, a homeopátiáról, az étkezésről, de még a napszemüvegek helyes megválasztásáról is.

Összességében elmondható, hogy a Tóparti Újbuda Party ilyen jellegű programjai ma már az ország egyik legjelentősebb szabadtéri egészségügyi fesztiváljaként működnek.

Kicsiknek

Nincs jó családi program ott, ahol nem számolnak az apróságokkal, hiszen minden szülőnek az jelent belépőt a nyugodt szórakozás berkeibe, hogy csemetéje örömmel időzik egy-egy kézműves sátornál, vagy a kisszínpad előtt. Az Újbuda Partyn ez maradéktalanul teljesült. A jókedv alapjait Misi bohóc tette le, majd a Hahota Gyermekszínház művészei és Domonkos Béla bábművész előadása nyitotta tágra a gyermekszemeket.

Az előadások szünetében annyifelé lehetett szaladni, hogy gyerek legyen a talpán, aki mindent végig tudott járni. Hiszen a csúszda, az ugrálóvárak, a dodzsem, a kosaras lánchinta, az állatsimogató, a Kölyökparadicsom, az udvari festő, a páncélos lovagok bajvívása, a reneszánsz játékok és a kaloda-erőpróbák mind a kicsikre vártak.

És akkor még nem szóltunk a gyűrűfűzésről, a kukoricacsuhé-baba készítésről, a mézeskalácssütésről, a gyurmázásról és az üvegfestésről! No, meg az elmaradhatatlan Regio és Játékforrás Élménybolt Játszóházakról. Biztosak lehetünk abban, hogy az újbudai gyerekeket ezen a hétvégén nem kellett elringatni lefekvéskor.

Időutazás a középkorba

Aki a sátrak és színpadok között sétált, jó eséllyel belebotlott egy gólyalábasba, vagy egy mutatványosba. Ha kedvet kapott hozzá, egy rövid időre bárki királylánnyá, vagy királyfivá változhatott és erről még bizonyítékot is hazavihetett magával, hiszen minden reneszánsz ruhába öltözött vállalkozó kedvűről fotó készült. Az udvari bolond mellett fegyverkováccsal is találkozhattunk a középkori falusi utcán, sőt itt dolgozott a fazekas, a kosárfonó és a gyertyamártó is. Persze itt nem volt érvényes a "mindent a szemnek, semmit a kéznek", hiszen mindent ki lehetett próbálni.

Nagyobbaknak

Néhol komoly, de mindenképpen érdekes témákba ütközhettek a felnőttek. Kulisszatitkokkal lepte meg a közönséget a BRFK XI. kerületi rendőrkapitányságának sátra, fogadóórát tartott a UPC, a Budapesti Erőmű és a megszokott csillogással várta az autószerelmeseket a Suzuki Plusz, a Volvo-Ford-Ivanics, a Pappas Autó és a Kia autókereskedés.

A programforgatag ékkövei természetesen a nagyszínpadi produkciók voltak: a sport- és fittnesz bemutatók, Puskás Peti, a Sugarloaf, Auth Csilla, a Crystal, a Unique koncertje és a Máté Péter Emlékest szombaton. A vasárnap sem volt kevésbé tartalmas a nagyszínpadon, fellépett a jazz-kalasszikusokkal parádézó Chameleon Big Band, a Groovhouse és az események záróakkordjaként a Magna Cum Laude zenekar. A közönség csakúgy, mint minden évben, szintén parádés volt, fáradhatatlan tánccal és énekléssel jutalmazta a fellépőket.

B.A. - Újbuda MÉDIA (2008. 09. 09.)