Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Trogír

      

Trogír a Dalmát tengerparton fekvő város, Splittől 27 km-re. Történelmi városrésze a Világörökség listáján szerepel.

   

Hazánk és Trogír történelme számos időszakban találkozik, és évtizedeken keresztül egy ország lakóiként küldöttek ellenfeleikkel. A horvát királyi ház kihalása után a Dalmát tengerpart Magyarország része lett, majd tűrte a tatárok, Velence és a magyar királyok hódításait. A törökök alatt Trogír virágzó gazdasága tönkre ment, majd Napóleon illír tartományának települése lett. Később a Habsburg Birodalom része, majd az Osztrák – Magyar Monarchia szétesését követően a Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, később Jugoszláviához tartozott. 1941-től 44-ig olasz lett, 1944-ben felszabadult, majd 1990 óta a független Horvátország egyik legszebb tengerparti városa.

    
Trogír hivatalosan 2003 óta partnervárosa Újbudának. Trogír történelmével és mediterrán kultúrájával sajátos helyet képvisel Újbuda kapcsolatai között. Művészei a dalmát életfelfogást és lelkivilágot hűen ábrázolják. Együttműködésünkre elsősorban a művészeti programok és az Európa a Polgárokért Program pályázatai a jellemzőek.

    

Ezeknek a nyertes pályázatoknak a keretében több közös rendezvényt bonyolítottunk le. Ilyenek voltak a „Kulturális Örökségeink Védelme (2010 Újbuda és 2013 Trogír), az „Időskori Aktivitás” (2015 Újbuda) „Korosztályok közötti Szolidaritás” (2015 Trogír), melyek lényege a polgárok és ezek csoportjai közötti együttműködés megteremtése volt.

   

A Clapa Tragos férfikórus már több alkalommal lépett fel kerületünkben különböző eseményeken, mint pl. az Újbuda születésnapja, és az Újbudai Kórustalálkozó is. Magyarországi népszerűségüket a dalaikban megénekelt tengerparti halászok érzelmi világának életszerű kifejezésének köszönhetik.

Képzőművészeink kölcsönös kiállítással és a városi rendezvényeken való fellépésekkel járulnak hozzá egymás megismeréséhez. Bráda Tibor és Deák Ilona festőművészek Trogírban, Jerolim Ostojic pedig az Újbuda Galériában állította ki munkáit 2010-ben.

   

Újbudát a hármas partnervárosi szál köti össze Prága 5-el és Trogírral, ezzel egyúttal Európa három különböző kultúrájával rendelkező polgárai ismerhetik meg egymást.

   

További információk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Trogir

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.