Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. szombat, Károly, Karola

Nádszeg

                

Nádszeg 2001 óta partnertelepülése Újbudának. A község Szlovákiában, Galántától 22 km-re délre, a Kis-Duna és a Feketevíz közötti síkságon helyezkedik el. 1608-ban "Nagy Szegh" alakban említik először, a Semptei uradalomhoz tartozott. A falut ebben az évben telepítette földesura Thurzó Szaniszló. Nevét a határában található sok nádról kapta.


1636-ban a birtokos család kihalásával az uradalom a királyra szállt, aki 1642-ben az Eszterházyaknak adományozta. A török időkben több rajtaütést szenvedett, ennek következtében lélekszáma csökkent. Még tovább apadt a lakosság száma a kuruc háborúk következtében, úgyhogy 1715-ben a községnek mindössze 58 adózó polgára volt. Az itt élők mezőgazdasággal, állattartással, méhészettel foglalkoztak.

Nevezetességei: Szent István király tiszteletére szentelt római katolikus temploma 1903-1904-ben a korábbi templom helyén épült. Orgonája 1904-ben készült, belső festése 1923-ból való. A templom előtti Szentháromság-szobrot 1825-ben szentelték fel.. Nepomuki Szent János szobra a 18. század közepén készült, Szent Erzsébet szobra 1924-ben. A volt zárdát 1930-ban építették.

Szent István Napja - focikupa résztvevői a kelenvölgyi pályán

  Szent István Napja - focikupa résztvevői a kelenvölgyi pályán

Énekkarok a Partnervárosi Kórustalálkozón

  Énekkarok a Partnervárosi Kórustalálkozón

                   

További információk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nadszeg

http://trstice.sk/hu/