Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. péntek, Friderika

Bene

               

A kárpátaljai község a Borzsa folyó partján, Beregszásztól 13 km-re fekszik. Nevét először IV. Béla 1269-ben keltezett adománylevelében említik. Az elsősorban mezőgazdaságból élő falu birtokosai közül említésre méltó Szilágyi Erzsébet és a Perényi család. A hagyomány szerint Bene határában gyülekeztek és bontották ki zászlóikat Rákóczi kurucai is. Ma a lakosság a gyümölcs és a zöldségtermesztés mellett a falusi turizmussal és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokkal keresi kenyerét. Nyár elején az eper, majd a barack ad bőséges tennivalót a kertekben. Az ukrán háború kitörése megnehezítette a falu lakosainak életét. A háború miatt megszűntek a bevételi forrást jelentő anyaországi kiránduló csoportok, a férfiak munkát Magyarországon és a többi szomszédos országban keresnek.

Önkormányzatunk 1996 óta szoros kapcsolatot ápol Bene községgel. Óvodájának, bölcsődéjének, orvosi rendelőjének felújításához, a Faluház kialakításához biztosított támogatást. 2015-ben mintegy 4 000 000Ft al támogatta az óvoda vizesblokkjának cseréjét. A segítség több esetben a VICUS 11 Közalapítványon keresztül valósult meg. Általános iskolás csoportok minden évben együtt nyaralnak Soltvadkerten vagy a Balatonon az újbudai gyerekekkel.

Dr Hoffmann Tamás Újbuda, és Szuhán András Bene akkori polgármestere 2014-ben, a Kerület Napján írták alá az együttműködési megállapodást.

További információk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bene

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.