Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Bad Cannstatt

                     

Bad Cannstatt városrész Stuttgart 23 kerülete közül a legnagyobb és a legidősebb. 1330-ban kapott városi rangot IV. Lajos császártól. Virágkorát természetes gyógyforrásaiból kialakított fürdővárosként élte, sok európai híresség keresett itt gyógyulást és pihenést. Ennek nyomait különböző szobrok, fürdők, épületek őrzik a mai napig, hiszen a történelmi városmag ma is megvan. Hangulatos vendéglőket éppúgy találunk itt, mint a piactéren a régi Városházát. Címere, a piros mezőben a kanna úgynevezett „beszélő címer”, mely a város nevére utal – Cannstatt – Kanne/kanna, a Bad nevet fürdőiről kapta.

 

Lakosainak száma mintegy 67 000, itt találhatóak a Mercedes üzemei, a Martin-Schleyer-Halle, ahol atlétikai, tenisz és úszóvilágversenyeket bonyolítanak le. Itt kerül megrendezésre minden év szeptemberében a híres Volksfest, amely több százezer látogatót vonz minden évben.

 

Az Újbuda Német Kisebbségi Önkormányzat két tagja – Bajtainé Mayer Éva és Schuth János – 1995-ben kereste fel Stuttgart akkori Első Polgármesterét, Dr. Gerhard Langot, bemutatva neki Budapest XI. kerületét és partnerkerületet keresett neki a városban. Korábban már létezett munkakapcsolat Budapest és Stuttgart között éppen a fürdők révén: a Fürdő Igazgatóság ill. a Balneológiai Társaság állt kapcsolatban a német kollégákkal.

 

1995 novemberében, az első hivatalos budapesti látogatás alkalmából, Hans Peter Fischer Bad Cannstatt elöljárója, Robert Kauderer városi tanácsos és Gerd Merz, az Egyesületek Elnökségének vezetője a Gellért Fürdőt, és több török kori fürdőt is meglátogatta, megismerkedett a kerület vezetésével, nevezetességeivel és részt vett a kelenvölgyi svábbálon. Ezután került sor 1996 májusában a hivatalos kapcsolatfelvételre, az együttműködési megállapodás aláírására, melyet a kerület részéről Szegedi Ferenc akkori polgármester jegyzett.

Ettől fogva évente jöttek-mentek a kórusok a zenekarok a diákszínjátszók, fókuszba kerültek az ifjúsági kapcsolatok.

 

A Dunap-Art képzőművészeti alkotóközösség első kiállításával elindult a képzőművészek együttműködése is, melynek motorja a Galerie Kunsthöfle igazgatója, Frau Irene Schmid volt. Budapesti kiállításaik során sorba járta a kerületi művészek műtermeit, meghívta Stuttgartba Bod László festőművészt, majd Madarassy Istvánt, Bráda Tibort és Szentgyörgyi Jókát, Deák Ilonát, stb. 2014-ben Atlasz Gábort és Bukta Norbertet. 2016-ban Olescher Tamást és Kovács-Gombos Gábort.

 

A partnerkapcsolatok 1996. évi felvétele óta a Volksfest megnyitóján részt vett a Kertészeti és Szőlészeti Egyetem néptánc-együttese, a Weiner Fúvós Együttes, valamit 2006-ban a "Babszem" Néptáncegyüttes is.

 

Emlékezetes maradt a két német kórus, a Chorvereinigung 1850 e.V. és a Melodie látogatása, melyet a Szentimrevárosi Kórus templomi koncerttel viszonzott Bad Cannstattban Csányi Tamás karnagy vezetésével. A 2006-ban a Gazdagréti Szentivánéji programon fellépett a Trotzblech-Kapelle együttes.

Öttagú delegáció vett részt a „Kitáruló Városkapuk” EU-konferencián Bad Cannstattból.

A Budai Sport Általános Iskola és a Johannes Kepler Gimnázium hivatalosan is testvér-iskolák voltak egy ideig, évente szervezték a diákcsere-programokat, hogy a gyerekek megismerkedjenek egymás kultúrájával, gyakorolják a nyelvet és civil kapcsolatok jöjjenek létre.

 

5 éven át folyamatos volt az óvónők és pedagógusok látogatása is: Újbudáról két óvónő hospitált stuttgarti óvodákban és gyarapodhatott szakmailag, nyelvileg, a Törökugrató Általános Iskolában és a Teleki Blanka Általános Iskolában végzős német tanítónőt fogadtak gyakorlati idejének letöltésére.

 

Természetesen szoros együttműködést terveznek az Európai Uniós pályázatok terén is.

 

2010-ben az újbudai Kulturális Örökségvédelmi Konferencián, az akkori elöljáró, Thomas Jakob képviselte előadásával a Bad Cannstatt kerületét, mely az azóta megszépült és átadott középkori városháza felújítási munkálatairól tartott előadást.

 

Képek Atlasz Gábor és Bukta Norbert 2014. évi Bad Cannstatt városi kiállításáról.

   

Friss hírek:

Baráti látogatás Stuttgartban (2017. szeptember)

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.