Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 20. péntek, Friderika

Ada

                

Újbuda 1997 óta partnertelepülése Adának. Ada község Szerbiában a Kelet-Bácska középső részén, a Tisza folyó partján fekszik. Csatolt települései Mohol, Törökfalu, Sterijino és Völgyhát. A 12-14. században több magyar falu jött létre a környéken. Ada 1836-ban szabad kereskedelmi központ lett, és kiemelt címet kapott. Napjainkra fejlett mezőgazdaság alakult ki az ország legnagyobb öntözőrendszerével, a község gépipari termékei, korszerű technológiája világszerte ismert.

 

Ada páratlan természeti környezete jó lehetőséget teremt a gyerekcsere üdültetésre. Az adai általános iskola szoros együttműködést alakított ki a Csikihegyek utcai Általános Iskolával. Az Újbudai Kórusfesztivál népszerű énekkara volt az Adai Vox Humana Vegyeskar. 2009-ben a kórus vendégül látta az Albertfalvi Gesualdo Kórust, mely fellépésével színesítette a szerbiai bemutatót.


Rendszeres a labdarúgó csapatok cseréje is, az adai csapat több éven keresztül őrzője volt a Szent István Napi kupának. Évente sor kerül a „Falu Napjára ”is, melyre művészeti csoportok és labdarúgócsapatok is utaznak Újbudáról a szerbiai településre.

További információk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ada_(Szerbia)

http://www.ada.org.rs/index.php/hu/

Régi képeslapok:

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.